latinica  ћирилица
16/05/2014 |  10:24 | Аутор: СРНА

Поплаве: Критично у цијелој Републици Српској

Многа насеља на подручју Републике Српске блокирана су водом, становништво из угрожених дијелова је евакуисано, а велики број домаћинстава је поплављен, саопштено је из Републичке Управе Цивилне заштите.
Поплаве.. (илустрација са телефонима за помоћ грађанима) - Фото: РТРС
Поплаве.. (илустрација са телефонима за помоћ грађанима)Фото: РТРС

16:35

Спасилачке екипе успјеле су да извуку Тихомира Самарџију који је цијели дан провео на крову викендице са које је страдао Љубо Јекић, у близини шљункаре "Бијељина-пут" на Павловића моста код Бијељине, изјавила је портпарол Министарства унутрашњих послова Републике Српске Мирна Шоја.  "Тихомир Самарџија је извучен са крова викендице и налази се на сигурном", рекла је Шоја.

16:30

У Источном Сарајеву проглашена је ванредна ситуација, не због стања у граду, него због тога што је под поплавама пола територије Републике Српске, а самим тим и велики број живота и материјалних добара, рекао је командант Штаба за ванредне ситуације Ненад Самарџија.
Самарџија је рекао новинарима, након ванредне сједнице Штаба за ванредне ситуације, да је то, на неки начин, и вид солидарности са људима из поплављених подручја у Српској и начин да се лакше комуницира да би се помогло становницима на угроженим подручјима.

Према његовим ријечима, договорене су и конкретне мјере које ће бити предузете.

16:05

Водостај Саве на хидролошкој станици Рача прешао је коту ванредне одбране од поплава и тренутно износи 870 центиметара, што је највећи водостај икад забиљежен на овој хидролошкој станици.
На хидролошкој станици Добој водостај је у благом опадању и према процјени износи 680 центиметара, подаци су Републичког хидрометеоролошког завода.

Водостај ријеке Босне полако опада и мањи је од максималног за 50 центиметара, а врх поплавног таласа је на подручју Модриче и Шамца.

Према информацијама из Федералног хидрометеоролошког завода и водостај Босне на хидролошким станицама узводно од Добоја према Сарајеву је у опадању.

Према подацима од 15.00 часова водостај Врбаса и Врбање је превазишао највеће осмотрене водостаје и у благом је опадању од јутрос.

Водостај ријеке Сане, у Приједору, прешао је коту ванредне одбране од поплава, у порасту је и износи 472 центиметра, као и водостај ријеке Уне у Новом Граду који је 360 центиметара, али је на граници коте редовне одбране од поплава. /

16:00

Клизиште које се покренуло рано јутрос у подручју Церске, у општини Власеница, готово у потпуности затрпало је локалну џамију у селу Челебићи, те двије куће у непосредној близини, а у једној од кућа остала је једна старица о чијој судбини још нема поузданих информација.
Одборник у Скупштини општине Власеница Сакиб Зубовић је новинару Срне изјавио да до старице покушава да дође група одважнијих мјештана, а тло се још покреће и представља сталну опасност.

15:55

Ситуација у поплављеним подручјима на подручју општине Теслић се стабилизује, једино је присутан проблем превоза дијализних болесника према Бањалуци због прекинутих путних комуникација, речено је Срни у кабинету начелника општине.
Дом здравља "Свети Сава" Теслић, осим редовног дежурства, увео је и појачано дежурство и приправни су један гинеколог, педијатар и бабица ради пружања услуга при хитном породу због немогућности транспорта породиља у добојску болницу. У случају потребе транспорта, породиље ће бити транспортоване за Бањалуку.

Због опасности од евентуалног прекида путне комуникације према Блатници, организује се и приправност једног љекара, бабице и медицинске сестре у амбуланти у том мјесту.

Једна породица заробљена је у кући у Мјесној заједници Жарковина, јер други дан одбија да је напусти. У насељу Врела јуче су евакуисане двије куће са око десет чланова домаћинства.

У насељима Жарковина, Радња и Витковци, као и у индустријској зони, превентивно је искључена струја. Искључена је и трафостаница у насељу Стењак због изливања ријеке Велике Усоре, као и у дијелу Студенаца, због пада далеководног стуба од набујалости ријеке.

Магистрални пут Добој - Бањалука, који пролази кроз општину Теслић, и даље је у прекиду због изливања Велике Усоре у насељу Врела, а због одрона на планини Борја.

Због одрона је непроходан и регионални пут Теслић - Шњеготина, који је служио као altернативни пут за Бањалуку. Механизација је на лицу мјеста и покушава да уклони земљу са пута.

Једина комуникација за Добој могућа је путем према Чечави и Станарима, а одатле према Старом граду у Добоју.

Одсјечен је дио становништва у насељима Жежеља и Јасеница на блатничком подручју, у планинском дијелу општине. Пут према Укриници проходан је за саобраћај.

Снабдијевање водом за пиће грађана општине Теслић није угрожено.

Све надлежне службе су на терену, а грађани могу да на број 053/410-570 пријаве све евентуалне проблем и кризне ситуације.

Општински штаб за ванредне ситуације, на челу са начелником општине, у сталном је засједању.

15:51

У Власеници је усљед обрушавања земљишта због активирања клизишта које је прогутало три куће и једну џамију страдала Ханифа Челебић, рекао је директор Полиције Републике Српске Гојко Васић.
Васић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је у мјесту Мартинац, општина Србац, приликом евакуације дошло до превртања чамца у коме су се налазила два лица, при чему је старији мушкарац нестао у води, док је друго лице спашено.

"У Полицијској станици Дворови пријављено је да је на подручју Бијељине дошло до обрушавања зида на приватној викендици при чему је затрпано једно мушко лице, а с обзиром да нису створени услови да се до њега дође не можемо говорити о коме је ријеч", додао је Васић.

15:44

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је данас да је Љубо Јекић настрадао несрећним случајем у својој викендици у Дворовима.


Мићић је навео да је ријеч о његовом рођаку и да је информацију о начину смрти добио од Јекићеве кћерке.

Према првим извјештајима очевидаца и медија након смрти Јекића јутрос у 9.35 часова, речено је да је он жртва поплаве и да је настрадао када се на њега одронио зид викендице.

Портпарол Центра јавне безбједности Бијељина Александра Симојловић изјавила је раније Срни да је полицији пријављено да је лице чији су иницијали Љ.Ј. погинуло у викендици код шљункаре на Павловића путу.

Према њеним ријечима, полиција, припадници Цивилне заштите и Граничне полиције и даље покушавају да приђу овој викендици која се налази под водом.

На крову потопљеног објекта налази се једно лице које чека евакуацију.

15.25

У бањалучки Клинички центар примљено је 40 пацијената из више угрожених подручја РС.Хеликоптерски сервис неуморно је превозио пацијенте,али и снабдијевао храном и лијековима друге болнице у РС. Највише пацијената у Бањалуку дошло је на хемодијализу из Добоја и Теслића. Посјетила их је и премијерка РС.

15.20

Два тима Горске службе спашавања из Хрватске почели су око 14.00 часова акцију спашавања 150 лица угрожених поплавама у Модричком Лугу у општини Вукосавље, потврдио је начелник ове општине Елвир Хаџиомеровић.

Хаџиомеровић је изјавио да је у току евакуација 11 лица који су у животној опасности, а након тога ће бити евакуисано и осталих 139 мјештана. Ријека Босна јуче поподне се излила на подручју Вукосавља и поплавила 200 кућа у Модричком Лугу са око 900 становника, те заплавила велики број домаћинстава у насељима Вукосавље и Језеро.

15.15

Семберија се мора одбранити на Сави код Батковића, гдје се диже насип од врећа са пијеском и потребни су сви људи који могу да помогну, апеловао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Према његовим ријечима, на овом дијелу града неопходно је подићи за један метар висине постојећи насип дужином од 1,3 километра или ће Сава потопити Семберију. "Ако попусти насип на Сави, онда ће се сва вода која је била у Добоју, Вишеграду, Фочи и другим мјестима слити у Семберију. Одбрана насипа у Батковићу сада је приоритет", упозорио је Мићић.

Он каже да је садашњи водостај Саве од 858 центиметара за пола метра виши него у великој поплави која је Бијељину погодила 2010. године, а очекује се да ће водостај Саве расти за још један метар.

Мићић је са 95 одсто сигурности рекао новинарима да ће савски насип код Тополовца издржати, јер је бројно људство и механизација подигла одбрамбени бедем за један метар на мјесту гдје се Сава пробила 2010. године.

"Стање је веома озбиљно, ако успијемо сачувати насип у Батковићу спријечићемо већу катастрофу и Семберија неће бити потопљена, јер ће вода која нас плави из Дрине, набујалих рјечица и канала барем имати гдје да се одлије", каже Мићић.

Нажалост, рекао је он, град се више ничим не може одбранити од плављења канала Дашница и ријеке Дрине.

15.05

Водостаји Уне и Саве тренутно не угрожавају подручје општине Козарска Дубица, а општински Штаб цивилне заштите фокусиран је на праћење ситуације у коритима бујичастих притока Уне, чији водостаји расту и пријете путним комуникацијама.

"Ситуација на подручју општине Козарска Дубица је под контролом, нема угроженог становништва и домаћинстава, а за сада су проходне све путне комуникације", потврдио је замјеник команданта општинског Штаба цивилне заштите Љубомир Марјановић.

Шеф Одјека цивилне заштите опшине Козарска Дубица Ђуро Трубарац прецизирао је да су услијед дуготрајних и сталних падавина, у порасту бујичасте притоке Уне - рјечице Раковица, Кнежица, Бињачка, Моштаница и Мљечаница, које пријете излијевањем на путне комуникације.

14.50

На дијализу у Клинички центар у Бањалуку данас је хеликоптером превезено преосталих 12 болесника из општине Петрово. Пацијенти су превезени у 14.30 часова. Евакуација је обављена са фудбалског стадиона у Петрову.

14.35

Ситуација у Шамцу постаје све сложенија због велике количине воде која иде према овој општини, огроман број становника заробљен је у стамбеним објектима, а најпотребнија је вода за пиће, изјавио је Срни министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић.

"У појединим домаћинствима остале су комплетне породице, чак и са малом дјеcom, има и старих и изнемоглих лица. Људи јуче нису послушали апеле начелника општине и штаба Цивилне заштите да се изврши евакуација", рекао је Ђокић. Према његовим ријечима, вода више није само у градском подручју, већ се проширила према насељу Тишина и попуњава поље источно од града.

14.30

У Приједору је због поплава проглашена ванредна ситуација, рекао је Срни шеф Одсјека Цивилне заштите Душан Врањеш. "Водостај Сане прије сат времена износио је 460 центиметара, што је 40 центиметара изнад критичне тачке, те је градоначелник Приједора прогласио ванредну ситуацију", рекао је Врањеш.

Према његовим ријечима, сви људски и материјални ресурси су или ангажовани или у приправности и у свим јавним установама и предузећима организована су стална дежурства.

"Све је у функцији заштите и спасавања", рекао је Врањеш.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар рекао је да се Сана излила на магистрални пут Приједор - Сански Мост и да је овај путни правац у прекиду за саобраћај.

14.00

Проток ријеке Дрине на три ХЕ константно је у опадању, саопштено је из кабинета начелника општине Зворник Зорана Стевановића. На ХЕ Мали Зворник тренутни проток је 2.124 метара кубних у секунди.

На Хидроелектрани Бајина Башта проток износи 1.000, а на Хидроелектрани Вишеград 800 метара кубних у секунди. На подручју зворничке општине ријека Дрина је у свом кориту при протоку од 1.800 метара кубних у секунди.

13.00

Премијерка Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада одобрила помоћ од два милиона КМ, која ће бити упућена у угрожена подручја, те да је реактивиран рачун који треба да служи за санирање посљедица од поплава.

Навела је да је на рачуну јуче било 141.000 КМ, а отворен је за све прилоге и оне који желе да помогну. Додала је да је јутрос стигла званична потврда од министра иностраних послова Израела да је одобрена помоћ за Републику Српску.

МУП РС је у комуникацији са колегама из Србије како би се реализовала помоћ коју су касно синоћ договорили премијер Србије Александар Вучић и предсједник Српске, рекла је премијерка. Истакла је да су људи из дијаспоре из Италије упутили помоћ у храни и намирницама. Нагласила је и да је Влада, да би се спријечило ширење дезинформација, успоставила званичну комуникацију и путем друштвених мрежа и једино ће те информације, које ће бити доступне и на Твитеру и на Фејсбуку, бити званичне. Она је додала да Влада и остале институције раде, те није вријеме за обустављање рада. "Није суштинска ствар прогласити ванредну ситуацију на подручју цијеле Републике, колико је важно како се понашате у овако тешким временима, а Влада процјењује и донијеће такву одлуку, ако то буде потребно", појаснила је Цвијановићева.

12.00

Водостај ријеке Босне на подручју града Добоја почео је да опада, а службе за спашавање и даље евакуишу угрожено становништво и врше неопходну доставу хране и других потрепштина. Евакуација се врши из поплављених станова, док се становницима виших спратова доставља храна и остала помоћ.

У граду Добоју у појединим стамбеним зградама вода је ушла и у станове на другом спрату. Формирани су пунктови гдје се угрожено становништво може обратити за помоћ и на којима је збринуто евакуисано становништво.

Остварена је и трговинска комуникација са другим мјесним заједницама града које нису захваћене воденим таласом.

У Бијељини је почела евакуација из урбаног дијала града, а у касарну је до сада евакуисано стотину људи из поплављених кућа, међу којима је 20 дјеце. Према ријечима Далибора Зељка, официр за информисање Трећег пјешадијског РС пука ОС БиХ, 50 припадника овог пука војним камионима и чамцима даноноћно ради на спашавању људи из поплављеног подручја. Зељко каже да су им се придружили и војници из других јединица који због поплаве нису могли из Бијељине да оду на посао у друга мјеста. Евакуисанима је обезбијеђена храна, одјећа и здравствена помоћ. Од више команде затражена је помоћ у храни и додатним возилима. У болници је задржано 50 дијализних болесника, непокретних и болесних који су извучени из поплављених кућа. Из ромског насеља у болници је збринуто 70 људи.

На подручју општине Шамац поплављено је око 1.000 домаћинстава, а вода на појединим дијеловима достигла је два метра.

Екипе и тимови цивилне заштите евакуисали су већи број становника угрожених насеља код родбине и пријатеља, мањи дио смјештен је у фискултурној дворани основне школе у Црквинама. Одређеном броју становника, од којих су неки инвалиди, потребна је евакуација. Мјесна заједница Засавица одсјечена је од остатка општине.

У мјесту Добори код Модриче водом је "заробљено" десетак људи и у мјесту Врањак 12 људи који су се самовољно вратили кућама, а касније их нису могли извући, јер је матица ријеке Босне била прејака. Сви путни правци на подручју Модриче су у прекиду, осим пута Модрича - Градачац.

У општини Пелагићево излио се канал дужине 14 километара и све бране и препреке су попустиле. Око 80 кућа је поплављено, врши се евакуација стоке, а становништво неће да напусти куће због чега је обустављена евакуација.

Ниво воде у латералним каналима у општини Доњи Жабари је у порасту, али за сада нема поплављених објеката и угроженог становништва.

У општини Теслић ситуација се усложњава. Ниво ријеке Усора од јутрос је порастао за један метар и ријека се прелила преко насипа према приградском насељу Сењак, гдје је заплављено 20 до 30 кућа. Главни мост у центру града још није озбиљно угрожен. Нема евакуисаног становништва, ни материјалних добара.

Водостај ријеке Укрине у Дерветни у 3.30 часова износио је 206 центиметара и у благом је порасту. Тренутно нема угрожених објеката, а у мјесту Јасенци припремљене су вреће с пијеском.

Ријека Врбас у општини Лакташи излила се у мјестима Трн, Блашко, Шушњари, Гламочани, Косјерево, Маглајани.

Ријеке Врбања и Јошавка у општини Челинац су се излиле из корита и поплавиле на десетине објеката, град буквално изгледа као језеро. Једна породица је тражила помоћ ради евакуације, али им се није могло удовољити.

На десетине кућа у Котор-Варошу је поплављено у мјесним заједницама Забрђе, Котор Варош, Врбањци, Ново Село, док је Мјесна заједница Шипраге одсјечена од остатка општине. У мјесној заједници Ново Село синоћ је евакуисано двоје дјеце и долазе нови захтјеви за евакуацију са угрожених подручја. Ријека Врбања и њене притоке и даље расту.

Расту и водостаји ријека Пливе, Јошавке и Перућице као и језера Велики и Мали Ђол у општини Језеро, гдје су у тим дијеловима поплављена пољопривредна земљишта. У центру је поплављена зграда амбуланте, бензинска пумпа, а улици 21. новембра затворена је за саобраћај, јер је комплетно под водом. Поплављено је 20 стамбених и помоћних објеката. Поплављени су и магистрални и регионални пут.

Ријека Врбас излила се у мјестима Мартинци и Кукуље у општини Србац.

Пруга Бањалука - Добој поткопана водом (фото: Драгана Ђурановић / Facebook)

Поплаве у Дервенти
Фото: РТРС

Поплаве у Дервенти
Фото: РТРС

Поплаве у Дервенти
Фото: РТРС

Поплаве у Дервенти
Фото: РТРС

Поплаве у Дервенти
Фото: РТРС

Поплаве у Дервенти
Фото: РТРС

Поплаве у Дервенти
Фото: РТРС

Ребровачки мост у Бањалуци
Фото: РТРС

Ребровачки мост у Бања Луци
Фото: РТРС

Насеље Борик у Бањалуци...
Фото: РТРС

Насеље Лазарево у Бањалуци...
Фото: РТРС

Насеље Лазарево у Бањалуци...
Фото: РТРС

Насеље Обилићево у Бањалуци...
Фото: РТРС

Долац, Бањалука...
Фото: РТРС

Насеље Обилићево у Бањалуци...
Фото: РТРС

Бањалука...
Фото: РТРС

Абација, Бањалука...
Фото: РТРС

Градски мост у Бањалуци...
Фото: РТРС

Поплаве у Бањалуци...
Фото: РТРС

Поплаве у Бањалуци...
Фото: РТРС

Поплаве у Приједору
Фото: РТРС

Насеље Српске Топлице у Бањалуци...
Фото: РТРС

Поплаве у Приједору (ријека Сана)
Фото: РТРС

Поплаве у Приједору (ријека Сана)
Фото: РТРС

Поплаве у Приједору (ријека Сана)
Фото: РТРС

Поплаве у Приједору (ријека Сана)
Фото: РТРС

Челинац под водом
Фото: РТРС

Поплаве у Бањалуци...
Фото: РТРС

Поплаве у Бањалуци...
Фото: РТРС

Србац - полаве (фото: Борислав Шврака)
Фото: РТРС

Поплаве у Бањалуци...
Фото: РТРС

Поплаве у Бањалуци...
Фото: РТРС

Поплаве у Бањалуци...
Фото: РТРС

Поплаве у Петрову
Фото: РТРС

Поплаве у Петрову
Фото: РТРС