latinica  ћирилица
16/05/2014 |  11:03 | Аутор: РТРС

Шта је боље: два велика, или шест мањих оброка?

Велики доручак и обилан ручак, бољи су у контролисању тежине и нивоа шећера у крви, него шест мањих оброка дневно, тврде истраживачи. Студија је показала да је такав режим бољи за особе са дијабетесом типа 2, али да би и сви остали могли да имају корист од такве исхране.

У тестовима, особе које су јеле два обилна оброка дневно, изгубиле су у просеку око 1,5 кг више од оних које су јеле више мањих оброка.

Резултати су у складу са старом пословиcom: "Доручак поједи сам, ручак подели с пријатељем, а вечеру дај непријатељу".

Иначе, овог месеца објављена је још једна студија која је показала да је стално "грицкање" горе за здравље од три велика оброка дневно.

Холандски истраживачи открили су да чести оброци богати масноћама и шећерима, повећавају депое холестерола у јетри, као и масноћу око струка, али не и велики оброци.

Последња студија коју су спровели чешки научници, пратила је 54 пацијента старости између 30 и 70 година који су се лечили од дијабетеса типа 2.

Они су подељени у две групе од којих је свака дневно уносила 500 кцал мање од препорученог калоријског уноса.

Једна је добијала по шест малих оброка дневно, током 12 недеља, док је друга уживала у два велика оброка током истог периода.

Групе су затим промениле режиме и студија је настављена још три месеца.

Истраживачи су током трајања испитивања мерили садржај масноћа у јетри, осетљивост на инсулин и функционисање бета ћелија из панкреаса које производе инсулин.

Студија, објављена у журналу Диабетологиа открила је да су сви учесници изгубили килограме, али да је тај губитак био већи у оној групи која је имала само два обилна оброка.

Када је реч о садржају масноће у јетри, он је био смањен у обе групе, али је нешто виши ниво забележен међу члановима друге групе.