latinica  ћирилица
17/05/2014 |  08:15 | Аутор: РТС

Вирус малих богиња уништио рак

Тим стручњака клинике „Мејо“ успио је да потпуно изљечи од рака једну пацијенткињу користећи вирус малих богиња. Иако знају да је потребно још много истраживања, љекари вјерују да би вирусотерапија могла да постане стандардни начин лијечења рака.

Стејси Ерхолц из Минесоте годинама се борила са мијеломом, обликом рака крви који утиче на коштану срж, пише Вашингтон пост.

Подвргла се вишеструким хемотерапијама и два пута трансплантацији ћелија. Међутим, то није било довољно. Скенер је показао да се тумор проширио.

Зато су у клиничком испитивању на два пацијента, љекари клинике „Мејо“ убризгали Стејси 100 милијарди јединица вируса малих богиња, што би било довољно да зарази 10 милиона људи.

Пет минута касније, Стејси Ерхолц је добила ужасну главобољу. Два сата касније, тресла се и повраћала, а температура је достигла 41 степен Целзијуса, испричао је Стивен Расел, вођа клиничког испитивања.

„Тридесет шест сати од убризгавања вируса, рекла ми је да осјећа да се тумор у челу смањује“, каже Расел.

Током неколико недјеља, тумор на челу је потпуно нестао, а током времена и други тумори у тијелу. Према ријечима Стивена Расела, чланови његовог тима учинили су вирус прилагођенијим терапији канцера.

Напослијетку, Стејси Ерхолц је била потпуно излијечена од рака, написао је Расел. Ипак, третман на другом пацијенту није успио.

Онколошка виротерапија, односно употреба измјењених вируса у борби против рака, датира из педесетих година прошлог вијека.

На хиљаде пацијената који болују од рака лијечени су различитим вирусима, али ова студија нуди први добро документован случај потпуног изљечења.

Вируси се везују за туморе и користе их као домаћине за репликовање сопственог генетског материјала. Ћелије рака се напослијетку распадну и ослободе вирус.

Антивирусне вакцине могу изазвати сличне ефекте и такође бити модификоване за спровођење радиоактивних молекула у уништавању ћелија рака без изазивања штете здравим ћелијама око тумора.

Имуни систем тијела затим напада сваки преостали дио рака, који носи остатке вакцине.

Расел каже да је истражујући научио двије ствари: „Прво, потребна вам је велика доза и друго, пацијент не смије да има антитијела на вирус“.

Стивен Расел објашњава да је лијечење успјело код Стејси Ерхолц, чији су тумори били углавном у коштаној сржи. Ипак, третман није успио код пацијенткиње чији су тумори били углавном у мишићима ногу.

Овај тип технике могао би да постане стандардни начин лијечења рака попут мијелома или рака панкреаса, а сљедећи корак је још једна студија заказана за септембар, када ће велика доза вируса малих богиња бити употребљена за лијечење више пацијената.