latinica  ћирилица
17/05/2014 |  08:30 | Аутор: РТРС

ПОПЛАВЕ У РС: Вода пријети насипима

РС се и данас бори са воденом бујицом. Стање у Шамцу тешко, Угрожен насип у Брчко дистрикту. Вода се у Бањалуци повлачи, У Добоју ниво воде је око 2 метра...
Градови и општине у којима је проглашено ванредно стање - Фото: РТРС
Градови и општине у којима је проглашено ванредно стањеФото: РТРС

Упркос надљудским напорима, ријека Дрина није заустављена, ни преусмјерена на устави код Орловог поља и у Бијељини се понавља катастрофална поплава из 2010. године. Снагом три Дрине - са протоком од 3.000 метара кубних у секунди, вода се разлила преко насеља Амајлије и Попови.

Поплављено је 25 села. Канал Дашница,који пролази кроз град пропустио је на два мјеста у близини зграде Центра јавне безбједности, гдје је становништво врећама пијеска током ноћи спречавало ширење воде ка центру града. У Јањи је поплављено око 4.000 домаћинстава. Током ноћи због слабе видљивости евакуисани су само животно угрожени.

Стање на поплављном подручју општине Језеро и Шипово нешто је повољније него јуче. Како јавља наша дописник ниво воде у ријеци Пливи је у опадању па је и ниво воде на поплављеном подручју у Језеру нижи за петнестак центиметара. Међутим, и даље је поплављено педесетак кућа у Језеру и уз корито Пливе у општини Шипово.

Што се тиче клизишта у селу љољићи у општини Језеро, гдје су угрожене четири куће исто је и даље активно.

Захваљујући повлачењу воде за саобраћај је проходна једна коловозна трака на магистралном путу Јајце-Бихаћ у Језеру, као и у Дуљцима у општини Шипово на регионалном путу Језеро-Купрес.

И у општини Шамац стање је изузетно тешко. Савски насип пробијен је на два мјеста, насип на Босни, на једном мјесту. Ниво воде у граду стагнира, почела је ваздушна евакуација хеликоптерима ЕУФОР-а. Данас не би требало да дође до пораста водостаја на насипима и у граду.

У Брчко Дистрикту, угрожен је савски насип у Вучиловцу из којег је евакуисано 70 одсто становништва. На лицу мјеста су тимови јавне безбједности Дистрикта Брчко и добровољци из града. Излаз из града Брчко, ноћас је мост преко ријеке Саве у сусједну Хрватску, који је једина преостала путна комункација брчацима са остатком свијета.

Стање у Добоју полако се нормализује, ниво воде у граду је око 2 метра, рекао је за нашу Телевизију шеф Штаба цивлине заштите Добоја Милко Видаковић.

На подручју општине Сребреница обим падавина знатно је смањен, воде су се повукле у своја корита, опасност од поплава је престала, али је ванредно стање на снази и ради се на отклањању посљедица по приоритетима да би се стање нормализовало, изјавио је Срни члан Штаба Цивилне заштите ове општине Цвијетин Максимовић.
Максимовић је потврдио да градски водовод још није у функцији и изразио је очекивање да ће се данас нормализовати водоснабдијевање, јер се ради на отклањању квара и посљедица поплаве у погону за пречишћавање воде у Зеленом Јадру.

У Приједору је поплављено 5 насеља и више од 400 кућа. С обзиром на то да су потопљени и бунари Водовода Приједор у Туковима, упућен је апел грађанима да прије употребе воду за пиће прокухавају.

На подручју Српца, под водом је око 2.000 хектара, али град није. Небрањена подручја су под водом, а улажу се максимални напори да се ојачају насипи.

Стање на поплављеним подручјима општине Прњавор се смирује, а већина ријека се вратила у корита.
Шеф штаба Цивилне заштите општине Прњавор Миленко Миливојац рекао је Срни да се вода из језера Дренова још прелива преко бране, али не угрожава насеља. "Очекујемо да би у Дервенту мањи водени талас требао стићи око поднева", рекао је Миливојац. Сви путни правци на подручју општине Прњавор су проходни, а изузетак је локални пут према Присојима, гдје је водена бујица прије два дана однијела монтажни мост.

Вода се у појединим насељима Бањалуке полако повлачи, а водостај Врбаса и Врбање опада. На путу према Трапистима и Лазареву, водостај се такође полако смањује. На терену су припадници Хитне помоћи, Територијалне ватрогасне јединице, припадници Цивилне заштите, полицајци и спасиоци. Мјештани избацују воду из својих кућа и пословних објеката.

Водостај Врбаса у подручју општине Лакташи је у опадању. Ситуација је и даље најсложенија у насељу Трн и Шушњари, гдје се и даље ради на евакуацији становника. Из Електродистрибуције Лакташи су саопштили да је пуштена електрична енергија у дијеловима насеља Јаблан, Гламочани и Буковица. Путна саобраћајна комуникација је и даље у прекиду на старој цести од Клашница до Залужана, пут према Слатини и пут према Прњавору. За сада је једина путна комуникација ауто-путем Бањалука &ндасх; Градишка.