latinica  ћирилица
19/05/2014 |  11:59 | Аутор: РТРС

Сутра Дан жалости у РС

Због катастрофалних поплава у Републици Српској и људских жртава, Влада Републике Српске сутрашњи дан је прогласила Даном жалости у цијелој Републици.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић изјавио је да је Влада Српске донијела одлуку да сутра у Српској буде Дан жалости и да је до сада у поплавама смртно страдало 17 лица. Он је апеловао да сви грађани у Српској поштују наредбе надлежних институција. "Апелујем да грађани не прихватају информације које нису од надлежних институција. Само надлежне институције могу дати валидне информације", рекао је Јовичић новинарима, након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуције и Владе Српске.

13.26

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић потврдио је да је јутрос на подручју Доњег Жабара пронађено мртво лице, страдало у поплавама, те да је до сада у Српској погинуло 17 лица.

"У Добоју су погинули Миленко Благојевић /63/, Божица Петковић /88/, Славко Ђурић /90/, Милада Ранковић /91/, Марија Јелеч /82/, Жељко Јелеч /52/, Радо Чупељић /90/, Ратомир Нарић /73/ и Бахрија Скула /76/. У Шамцу су смртно страдали Стојан Бандаревић /76/и Миле Пајић", рекао је Васић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да су у Модричи смртно страдали Богдан Лазендић /82/ и Милосава Мичић, да је у Бијељини погинуо Љубисав Јекић /72/, а у Власеници Ханифа Челебић /70/.

Васић је нагласио да је посредством телефонске линије 051/463-463, Министарству унутрашњих послова Српске пријављен нестанак осам лица. "Пријављен је нестанак Савке Дејановић, Милутина Вулина, Пеје, Марице и Весне Зубак и Ђорђа и Душанке Шиљеговић", навео је Васић.

Он је напоменуо да су поједине полицијске станице потопљене, као и имовина припадника полиције, те да су због тога на угрожена подручја упућени полицајци из центара јавних безбједности који нису угрожени. "Припремљене су и увиђајне екипе, који би требало да помогну колегама из угрожених подручја. До сада смо дневно имали пријављених 20 кривичних дјела и чинимо све да то онемогућимо на угроженим подручјима", каже Васић. Он је додао и да студенти Полицијске академије учествују у чишћењу полицијских станица на поплављеним подручјима.