latinica  ћирилица
20/05/2014 |  18:31 | Аутор: Агенције

Јога - топи боље него трчање?

Вишка килограма могуће је ријешити се и без кардио тренинга, небројено много вјежби за трбушне мишиће, одласка у теретану! Нови приступ јога положајима и масне наслаге немају никакве шансе, тврди Крис Фондран.

Античка комбинација вјежби и медитације, тврди Крис Фондран, може да буде учинковитија од других типова вјежбања, јер ће током сагоријевања истог броја калорија нанијети мање штете тијелу.

Посебно дизајниран програм који је назвaла Shapeshifter Yoga топи више наслага масноће него џогинг.

То не дјелује баш логично ако се узме стереотипна слика вјежбача који изводећи јога положаје дјелују мирно и концентрисано.

Крис Фондран је стручњак за вјежбање и анатомију тијела. Након серије лабораторијских експеримената утврдила је да потрошња калорија расте послије извјесног времена чак и у најједноставнијим позама.

Једино што је потребно је доспијети у фазу коју Фондранова зове flow и тако током једног сата потрошити око 500 калорија, колико се троши током истог периода лаганог трчања.

Међутим, јога много мање оптерећује ноге и кукове него ригорозни режим који подразумијева трчање.

Још један начин на који јога доприноси губљењу тјелесне тежине је опуштање и растеривање стреса.

Физички, психички или емотивни напор изазивају лучење хормона кортизола, који када се нађе у тијелу чини да једемо више.

Управо тај хормон, познат као хормон стреса, главни је „кривац“ што посежемо за храном када смо нервозни.

„Одличан начин да се снизи ниво стреса, кроз опуштање тијела и ума, је јога. Овај начин вјежбања може да смањи негативно дејство кортизола, некада и да га елиминише потпуно“, закључује Крис Фондран.