latinica  ћирилица
20/05/2014 |  18:34 | Аутор: СРНА

Донације у лијековима од физичких лица не могу бити прихваћене

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштило је данас да, ради заштите здравља грађана, не могу бити прихваћене донације од физичких лица у лијековима и медицинским средствима које се лично доносе, јер није познато на који начин су лијекови набављани и у којим су условима чувани.

Увоз донираних лијекова врши се на основу поднесеног захтјева Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске које издаје одобрење, наводи се у саопштењу.

Уз захтјев се доставља спецификација лијекова са наведеним називом, обликом, јачином, количином лијека и роком трајања, који не може бити краћи од шест мјесеци.

"Да би се донирани лијекови рационално искористили, моле се сви донатори да воде рачуна о роковима трајања лијекова како не би био стваран медицински отпад, с обзиром да Српска тренутно, усљед поплава, располаже врло ограниченим капацитетима за његово збрињавање", наводи се у саопштењу.

Ресорно министарство ће увоз лијекова и медицинских средстава у сврху донације одобравати по хитном поступку у року од 24 часа.

Дистрибуција донираних лијекова и медицинских средстава биће вршен на основу тренутно приоритетних потреба здравствених установа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске објавило је на својој интернет страници обавјештење за сва организације које желе донирати неопходну помоћ у лијековима и медицинским средствима.