latinica  ћирилица
20/05/2014 |  22:44 | Аутор: СРНА

Гаврановић: У Бањалуци дезинфикована готово половина објеката

У Бањалуци је дезинфикована готово половина објеката у подручјима са којих се повукла вода, на појединим мјестима се проводи дератизација, док сутра почиње дезинсекција комараца и мушица у приобаљу, потврдио је Срни градоначелник Слободан Гаврановић.

Гаврановић је рекао да се данас интензивно ради и на одвозу смећа, да су огромне количине одвезене на градску депонију и да ће и вечерас бити ангажован један број возила на том послу.

"Након тога слиједи прање улица, које су данас опране у насељу Чесма, гдје су биле веће количине муља", рекао је Гаврановић.

Он је додао да грађани немају потребе да самоиницијативно позивају предузећа која обављају дезинфекцију, дератизацију и дезинсекцију, јер ће екипе посјетити све објекте и оставити ознаку да су оне извршене.

Гаврановић је рекао да ће амбуланта у насељу Чесма, у којој је данас извршена дазинфекција, радити од сутра, док амбуланта у Пријечанима већ ради.

Према његовим ријечима, сутра ће због санације за саобраћај бити затворен мост у насељу Чесма код фабрике "Инцел" и мост између Зеленог Вира и Дебељака.

Гаврановић је рекао да Градски штаб за ванредне ситуације долази до све прецизнијих података о броју угрожених објеката и грађана, као и њиховој структури, те да евидентирају породице погинулих бораца и ратних војних инвалида, што ће бити важно код утврђивања критеријума за дистрибуцију хуманитарне помоћи.

Он је навео да је Штаб припремио документацију за образовање Градске комисије за процјену штета и да ће од сутра комисија Одјељења за просторно уређење посјетити све привредне субјекте на поплављеном подручју и сачинити њихов списак.

"Наша процјена на бази рејона је да ћемо имати 12 до 16 комисија за читав терен, с тим што ће бити одвојене комисије за процјену штета код привредних субјеката, којих је са високим штетама на подручју града евидентирано више од 75", рекао је Гаврановић.

Он је најавио да ће сутра доћи први шлепери помоћи из градова пријатеља Бањалуке.