latinica  ћирилица
21/05/2014 |  12:30 | Аутор: Агенције

Дијелови намирница које бацате, заправо су здрави

Да ли бацате најбоље дијелове намирнице из чисте навике, потпуно несвјесни њихових здравствених користи?
Воће - Фото: илустрација
ВоћеФото: илустрација

Листови, стабљике или коре неких биљака понекад су и најздравији дијелови.

Кора лука/чешњака

Кора црвеног лука и чешњака богата је кверцетином, биљним флавонидом јаког антиоксидативног, антихистаминског и противупалног дјеловања. Додајте је док кувате варива или супе, само је извадите прије сервирања.

Кора диње

Кора диње богата је цитрулином, аминокиселином која потиче циркулацију и шири крвне жиле. Помијешајте је у блендеру с пулпом диње и уживајте у здравом фрапеу.

Листови брокуле

Листови брокуле садрже каротеноиде - моћни биљни пигмент којега тијело претвара у витамин А и помаже код превенције рака. Само га кувајте заједно с брокулом.

Листови целера

Листови имају пет пута више калцијума и магнезија него стабљика. Такође садржи витамин Ц и фенолике - снажне антиоксидансе који помажу у борби против рака, срчаних болести и процеса старења. Једноставно их користите попут стабљике целера и додајте у супе, салате или умаке.

Стабљике блитве

Стабљике су једнако добре за нас као и листови, јер су препуне антиоксиданаса. Кувајте их на исти начин као и шпароге - на пари или куване, или како год вам је о томе како вам је драже.

Кора од наранџе

Наранџа је препуна витамина Ц и природно средство за јачање имунитета, али кора сама по себи садржи обиље влакана и витамина. Зато је додајте када миксате фрапе.

Стабљике брокуле/цвјетаче

Вјеројатно као и сви други радите грешку и стабљику бацате. Ипак, стабљика има укусни слаткасти укус и заправо више влакана од саме главице. Треба јој нешто више времена да се скува, па је ставите кувати прије остатка поврћа.

Кора кивија

Длакава кора кивија садржи три пута више антиоксиданаса од саме пулпе те има антиканцерогена и антиалергијска својства. Додајте кору уз пулпу у соковник и измиксајте.