latinica  ћирилица
21/05/2014 |  13:03 | Аутор: Агенције

Најбоља храна за раст мишића

Што мислите, која је храна најбоља за раст мишића, орашасти плодови или риба? До сада већина људи разумије колика је важност протеина у изградњи мишића.

Приликом тренинга и напора, тегови и оптерећење узрокују оштећења мишићних влакана. Та оштећења активирају процес опоравка који доводи до раста станица мишића. Да би могло доћи до раста потребне су аминокиселине (протеини су грађени од аминокиселина), а оне су основни грађевни блокови живота.

Да би дошло до раста, мишићима треба још нешто осим протеина. Дизање тегова и напори троше енергију која је сачувана у облику мишићног гликогена, стога у прехрану треба укључити здраве порције угљикохидрата за обнављање залиха мишићног гликогена те повећање инзулина, хормона који помаже допремању аминокиселина у мишиће.

Дакле, потребно је јести храну која је богата протеинима, а ми вам доносимо намирнице које имају обиље протеина у себи.

Киноа
Не једу сви људи месо, но како до драгоцијених протеина ако не једете месо? Одговор на то питање је киноа. Житарица која расте у Јужној Америци и која је пуна протеина и то дословно, јер садржи свих девет есенцијалних аминокиселина. Такође, киноа не садржи глутен, лако је пробављива и пуна је влакана, магнезија и жељеза. Стога не чуди што су Инке називале киноу мајком свих житарица.

Бадеми
Бадеми су друга биљна храна која је пуна протеина. Само 1/4; шољице бадема садржи скоро 8 грама протеина, што је скоро 2 грама више од јаја. Бадеми су такође изврстан извор незасићених масти, које су добре за срце, те магнезијума. Магнезијум је минерал који се користи у више од 300 биохемијских реакција у тијелу, а познато је да је укључен и у синтезу протеина.

Посни сир
Вјероватно не постоји бодибилдер које не конзумира посни сир. Једноставно прочитајте етикету нутритивних вриједности у видјети ћете зашто је тако. Само 1/2 шољице посног свјежег сира садржи 14 грама протеина у само 80 калорија са мање од 2 грама масти. Једноставно убаците у блендер посни сир, омиљено воће, воду и имате оброк препун протеина.

Каменице
Иако нису познате као храна која помаже у расту мишића, каменице су још један тајни специјалитет који користе бодибилдери. Сто грама куханих пацифичких каменица садржи више од 20 грама протеина и само 5 грама масти. Каменице такође пружају више цинка од било које друге хране. Као и магнезијум, цинк је још један минерал који је неопходан за синтезу протеина, што сврстава каменице у врх хране за изградњу мишића.

Чоколадно млијеко
Док сте били мали, вјероватно су вам говорили како је млијеко добро за раст. Али, сад кад сте одрасли, млијеко је и даље једнако важно. Будући да је млијеко храна животињског поријекла, оно пружа све битне аминокиселине, а истовремено нуди врло мало масноћа, посебно обрано млијеко. Корист млијека је још већа с обзиром да се јако добро мијеша са wхеy протеином.

Немасна говедина
Црвено месо као што је говедина одличан су извор протеина, тако да би избјегавање таквог меса била погрешка. Само 100 грама говедине садржи више од 27 грама протеина. Иако таква порција садржи и 11 грама масти и око 200+ калорија, оно што одваја ово месо од осталих конкурената су додатни витамини и минерали које садржи. Говедина је препуна витамина Б12, цинка и жељеза, твари које су важна за раст и развој мишића.

Соја
Било да је послужена као тофу или сојино млијеко предности соје једноставно се но могу поредити нити са једном храном биљног поријекла што се тиче изградње мишића. Једна шољица кухане соје садржи око 20 грама аминокиселина. Соја је такође пуна осталим важним витаминима и минералима, што чини соју најбољом алернативом месу.

Јаја
Брза и једноставна за припрему, укусна за јести, јаја су кључна прехрамбена компонента свакога тко жели изградити мишиће. Свако јаје има 5 до 6 грама протеина у само 60 калорија. Али, није само количина протеина то што га чини тако посебним. Протеин из јаја сматра се најлакше искористивим протеином са највишом биолошком вриједношћу од било које друге хране. То значи да се протеин из јаја најучинковитије користи за раст мишића.

Пилетина и пуретина
Што можемо рећи о пилетини а да већ није речено? Пилетина је са разлогом на готово самоме врху хране за раст мишића. Сто грама чистих бијелих пилећих прса садржи готово 31 грам протеина и само 4 грама масти. Дакле што се тиче омјера протеина и масти, пилетина је пун погодак.

Риба
Када је у питању изградња мишића, риба је та која побјеђује конкуренцију. Узмимо лосос за примјер. Не само да је пун протеина од око 25 грама по 100 грамској порцији, него садржи и пуно других здравих храњивих твари. Лосос садржи за срце корисне незасићене масноће и омега-3 масне киселине. Он је такође одличан извор витамина Д. Све у свему, риба, као што су туна или лосос, је једноставно најбоља.