latinica  ћирилица
22/05/2014 |  16:16 | Аутор: РТРС

Зашто свакодневно треба јести краставце?

Краставци спадају међу најузгајиваније поврће на свијету, а једна су од најбољих намирница за опште здравље. Зато сљедећи пут у своју корпу убаците краставце, јер тиме себи чините велику услугу.

Хидратација тијела

Ако немате навику да пијете довољно воде, једите хладне краставце, јер они садрже чак 90 % воде.

Хладе и изнутра и споља

Прави су избор за вруће дане, јер хладе организам изнутра и споља. Ако сте добили опекотине од сунца, на упаљено мјесто ставите хладне кришке краставца.

Елиминишу токсине

Вода из краствца дјелује као чистач организма, а ако их редовно једете помоћи ће вам да се ослободите камена из бубрега.

Дневна доза витамина

Краставци садрже доста витамина. Покренуће имунолошки систем и дати енергију. Не скидајте кору с краставца, јер је она пуна витамина Ц и задовољиће 12% дневне потребе за тим витамином.

Одличан за кожу

Краставац је богат калијумом, магнезијумом и силицијумом. Зато бање нуде велики број третмана у којима краставци имају главну улогу.

За варење и мршављење

Због високог удјела воде и мало калорија ово је супернамирница за све који имају проблема с пробавом и вишком килограма. Нека краставци постану саставни дио ваших јела; од њих можете направити чорбу или их јести као салату. Жвакање краставца добар је тренинг и за вилицу, а због влакана које садржи одличан је и за желудац. Ако га једете сваки дан, помоћи ће и код хроничне опстипације (затвора).

Регулише крвни притисак

Краставци садрже много влакана, калијума и магнезијума који дјелотворно регулишу крвни притисак. Зато је краставац добар за регулацију и високог и ниског притиска.