latinica  ћирилица
24/05/2014 |  16:31 | Аутор: СРНА

Богданић: Борба за очување здравља становништва

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је у Бијељини да је здравствени систем Српске успио да одговори задатку у ситуацији када је поплавом било захваћено скоро двије трећине Републике, те да очекује да ће до краја успјети да заштити првенствено животе, а сада и здравље људи.
Богданић у Бијељини - Фото: СРНА
Богданић у БијељиниФото: СРНА

Богданић је, у пратњи директора бијељинске болнице Синише Максимовића и директора Дома здравља Златка Максимовића, посјетио прихватни центар за евакуисано становништво који се налази у спортској дворани Гимназије.

"У здравственом сектору у Бијељини стање је стабилно, епидемиолошка ситуација је ровита, али, за сада, нема појаве заразних болести", рекао је Богданић новинарима.

Он је истакао да се у Републици Српској предузимају превентивне мјере за очување здравља становништва, да се све ради правовремено и по правилима струке.

"У овом периоду основна је асанација терена, дезинфекција, дезинсекција и дератизација", рекао је Богданић и подсјетио да ће третирање комараца бити урађено заједнички за Србију, Хрватску и БиХ.

Према његовим ријечима, за дезинфекцију која траје у Бијељини обезбијеђене су додатне моторне прскалице које убрзавају рад, на терену у Добоју је 120 тимова за дезинфекцију, а у Шамцу, гдје се вода полако повлачи, у току је припрема простора за дезинфекцију.

"Од свих тражим да се дезинфекција обавља равномјерно у градским срединама, приградским насељима и у селима", рекао је Богданић.

Министар здравља подсјетио је да је Република Српска у овој ситуацији обезбиједила бесплатно лијечење становништва у било ком здравственом центру, уз узимање само личних података.

"Очекујем да ћемо успјети да се изборимо са тешкоћама и захвалан сам свим здравственим радницима и другима који су нам помагали у катастрофи", закључио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.