latinica  ћирилица
25/05/2014 |  17:19 | Аутор: Агенције

Висок холестерол може да утиче на неплодност

Висок холестерол није само лош по артерије, већ може да отежа паровима да добију потомство, открила је нова студија коју преноси лист "Washington Post".

Истраживачи су до овог закључка дошли након што су пратили 501 пар који је покушавао да добије потомство и притом искључили остале факторе који могу утицати на зачеће, као што је индекс тјелесне масе.

Њихова теорија потврђена је у случају када су оба партнера имала висок холестерол или када је само жена имала повећане нивое холестерола. Када је само мушкарац имао висок холестерол, то није утицало на зачеће.

Ово је било најприметније када су оба партнера имала висок холестерол, стоји у изјави коју је објавио Национални институт за здравље.

Енрике Шистерман, вођа студије, објаснио је да холестерол има кључну улогу у производњи хормона као што су естроген и тестостерон.

"Превише нечега врло често може да поремети баланс. Можете имати превише или премало хормона. Златна средина је најважнија".

Шистерман такође напомиње да парови не би требало да посежу за лијековима који смањују холестерол, али охрабрује све оне који желе да постану родитељи да се окрену здравијем начину живота.