latinica  ћирилица
26/05/2014 |  11:58 | Аутор: РТРС

Од ваше коже зависи да ли ће вас ујести маларични комарац

На сувим и влажним дијеловима наше коже живе милијарде бактерија. Само на стопалима, на једном квадратном центиметру коже има око пола милиона бактерија.


Ови микроби производе наш природни мирис тако што хемијске супстанце на нашој кожи претварају у лако испарљиве супстанце, при чему различите врста бактерија производе различите мирисе. Да нема њих, уопште не бисмо могли да осјетимо мирис зноја друге особе.

Човјек, међутим, није једини који може да осјети мирис ових бактерија. И комарци то могу, а Нилс Верхулст са Универзитета и истраживачког центра Вагенинген (Холандија) недавно је открио да на изгледе да нас уједе комарац који преноси маларију битно утичу бактерије које живе на нашој кожи.

Anopheles gamibiae може да осјети испарења угљен-диоксида који издишемо, али га привлачи и мјешавина мириса хемијских супстанци које емитује наша кожа. Познато је да мирис неких људи више привлачи комарце, на шта у великој мјери утиче и начин исхране. Примјера ради, ако конзумирамо пиво, наше тијело емитује мирис који је напросто неодољив комарцима.

Ранији експерименти су већ показали да важну улогу играју и бактерије на нашој кожи, али су та истраживања рађена са бактеријама узгајаним у лабораторији. Верхулст је, међутим, анализирао микробе на правој кожи тако што је протрљао стаклене перлице о стопала 48 добровољаца. Испоставило се да су девет испитаника били прави магнети за ове комарце, док је седморо њих такорећи било за комарце  невидљиво.

Показало се да је атрактивнија група имала више бактерија на стопалима, али и да су оне припадале сроднијим групама. Верхулст је чак идентификовао специфичне бактерије које привлаче односно одбијају комарце.

 

Људи чија кожа обилује бактеријама Staphylococcus или Variovorax били су привлачнији инсектима, док су они на чијој кожи је било више бактерија Pseudomonas, Leptotrichia, Delftia и Actinobacteria били потпуно незанимљиви.

Оваква истраживања би могла да помогну научницима да развију хемијске супстанце које ће омогућити хватање комараца у клопку или их тјерати од људи. Верхулт и његов тим ће, међутим, прије тога морати да утврде које хемијске супстанце емитују различите бактерије.