latinica  ћирилица
26/05/2014 |  20:45 | Аутор: Агенције

Златно млијеко: Напитак који може да вам промијени живот!

"Златно Млијеко" је предиван, укусан и невјероватно здрав напитак поготово погодан за конзумирање у вечерњим сатима, а његове добробити су многобројне. Главни састојак у овом рецепту је куркума.

Куркума садржи куркумин као основни активни састојак, а који постиже више од 150 потенцијално терапијских функција, а укључује антиоксидативна, противупална и антиканцерогена својства. У комбинацији са црним бибером, добробити куркумина се вишеструко повећавају. Додавање црног бибера у јела зачињена куркумом повећава се биорасположивост куркумина за око 1000 пута, пиперина, љутог својства црног бибера. Да, добро сте прочитали, мијешањем куркуме и црног биера заједно, повећава се тјелесна апсорпција куркуме за 2000%!

ЗЛАТНО МЛИЈЕКО

Корак 1

- Паста од куркуме

Састојци: 1/4 шољице праха куркуме, 1/2 кашичице млевеног бибера, 1/2 шољице филтриране воде

Припрема: Помеијшајте све састојке у малој посуди за кување и добро промијешајте. Укључите ринглу на средњу јачину и мијешајте непрестано док смЈеса не постане густа паста. То не траје дуго па не напуштајте шпорет. Пустите да се смјеса охлади, а затим је држите у малој тегли у фрижидеру .

Корак 2

- Златно млијеко

Састојци: 1 шољица бадемовог млека (млеко од конопље или кокоса је такође добра опција, а ајурведа препоручује и кравље млеко, али само у случају да можете да набавите природно, домаће млијеко од краве која није насилно третирана) 1 кашичица кокосовог уља, 1/4 кашичице или више пасте од куркуме, мед.

Припрема: Комбинујте све састојке, осим меда у лонцу за кување. Укључите ринглу на средњу јачину. Док гријете обавезно непрестано мијешајте и не допустите да проври. Додајте меда по жељи.