latinica  ћирилица
27/05/2014 |  10:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Уведен АЛТЕР систем за брзо откривање болести

Начелница Центра за контролу и превенцију заразнох болести Завода за јавно здравље Ћуприја, др Весна Стефановић, изјавила је да је у овој установи уведен АЛТЕР систем за брзо откривање болести у епидемијском облику.

Она је истакла да ће бити "појачан надзор над грозницом Западног Нила" и позвала локалне самоуправе, да убрзају акције уништавања комараца јер је то у њиховој надлежности.
 "Сто се тиче епидемиолошке ситуације у шест општина Поморавског округа, послије поплава, она је мирна и под апсолутном контролом", рекла је Стефановић, и напоменула да се подаци свакодневно шаљу у Институту "Батут" у Београду.
 Стефановић је напоменула да екипе ЖЈЗ врше дезинфекцију, дезинскекцију и дератизацију јавних објеката на Поморавском округу, по утврђеном распореду а у тим пословима им помажу волонтери из Центра за социјални рад и студенти Високе медицинске школе струковних студија у Цхуприји.
 У општинама Поморавског округа: Свилајнцу, Параћину, Ћуприји и Деспотовцу, проблем је питка вода, што знатно утиче на одржавање личне али и комуналне хигијене. Једино пијаћу воду има Јагодина, кажу у Окружном штабу за ванредне ситуације.