latinica  ћирилица
28/05/2014 |  12:31 | Аутор: Блиц

Намирнице богате магнезијумом

Мало је људи свјесно тога колико је магназиум битан за функционисање нашег организма.

Овај минерал је битан за готово сваку фукнцију и ткиво у тијелу, подржава здрав имунолошки систем, спречава инфламације које су повезане са неким типовима рака и побољшава рад srcа. Прочитајте у којим то намирницама можете да пронађете велике количине овог драгоцјеног минерала.

Зелено лиснато поврће

У нутриционистичком свијету, зелено лиснато поврће је права звијезда. Било да се одлучите за кељ, спанаћ, раштан или неку другу биљку, ова супернамирнице су препуне минерала и витамина, неопходних за организам. Можете да се одлучите за било који од великог броја начина конзумирања лиснатог поврћа - у облику салате, барено, са месом или као додатак другим јелима. Не само да ћете унијети неопходан магнезијум, већ ћете и имати здрав оброк са малим бројем калорија.

Коштуњаво воће и сјеменке

Свега пола шоље сјеменки будневе може да вам да 100 посто дневних потреба магнезијума. Други коштуњави плодови и сјеменке које су пуне магнезијума укључују бадеме, сунцокрет, бразилске орахе, индијске орахе, пињоле, ланено сјеме и пекан орахе. За идеалну поподневну ужину можете да помјешате омиљене од горе наведених грицкалица, па поједите пола шоље те здраве мјешавине.

Риба

Вјероватно до сада већ знате да је риба неизоставан састојак здраве и избалансиране исхране. Поред тога што је сјајан извор витамина Д и омега-3 масних киселина, риба попут скуше, лососа и туне је и изузетно богата магнезијумом. Нека вам постане циљ да барем једном недјељно вечерате рибу. За почетак можете да испробате овај једноставан рецепт за укусну скушу у фолији.

Соја

Соја је невјероватно здрава махунарка, препуна корисних влакана, витамина, минерала и амино киселина. Зато идеална ужина може да вам буде управо пола шоље суве печене соје - која је јако укусна, хрскава и јефтина. Пола шоље ове груцкалице обезбиједиће вам половину неопходног магнезијума за тај дан. Још један добар начин да соју убаците у исхрани је преукусна паштета од соје. Друге махунарке које садрже изобиље магнезијума су црни, бијели и шарени пасуљ, грашак и сочиво.

Авокадо

Авокадо је већ проглашен једном од супер намирница, па и не чуди да се манекенке куну да не могу да издрже дан без њега. Ова егзотична воћка пуна је хранљивим материјама које су посебно добре за срце, мултивитаминима и хемијским једињењима за која стручњаци тврде да су дјелотворна у борби против разних болести. Све у свему, воћка која је добра за све и може да се користи на безброј начина. Ипак, треба бити умјерен јер авокадо има поприлично висок број калорија. Једно парче ове воћке садржи 15 процената дневних потреба за магнезијумом, а ако вам је ово нов састојак у кухињи испробајте овај занимљив и једноставан рецепт.

Банане

Банане су можда познатије по томе што имају пуно састојака здравих за срце и калијума, који је одличан за кости, али једна банана средње величине садржи 32 орицента дневних потреба за магнезијумом! Поред тога, у тропској краљици се налази и доста витамина Ц и влакана. Иако је многи избјегавају јер мисле да садржи пуно калорија, средња банана има око 100 калорија, а представља одличну ужину,а доказано су дјелотворне у дијети. Наравно, и друге воћке могу да буду добри извори магнезијума - јагоде, грејфрут и боровнице су одмах иза банане.

Црна чоколада

Ако вам је потребан неки додатан разлог да навалите на тамну чоколаду, сада га имат. Ова посластица је пуна магнезијума, па иако није баш најдијеталнија ствар на свијету, довољна вам је једна штангла да унесете 24 процената дневних потреба овог минерала. Поред магнезијума, ту су и антиоксиданти којима је чоколада богата, те она заиста може да помогне вашем свеобухватном здрављу. Ако је укомбинујете за некон свјежом воћком, црна чоколада може да буде диван дијеталан дезерт.