latinica  ћирилица
28/05/2014 |  18:31 | Аутор: РТРС

Свјетски дан мултипла склерозе у РС

У Републици Српској регистровано је 1.300 обољелих од мулитпла склерозе, али се претпоставља да је тај број много већи, јер поједини обољели помоћ траже у земљама окружења, податак је објављен поводом обиљежавања Свјетског дана мултипла склерозе.

Ова болест најчешћи је неуролошки узрочник инвалидности, а углавном оболијевају лица старости од 20. до 40. године живота. 

Од особе до особе симптоми су другачији, због чега обољели дуго чекају коначну потврду дијагнозе, а лијечење - нажалост, још дуже. Због тежине болести веома је важно да се што прије постави тачна дијагноза да би се могло приступити одређеном начину живота и лијечења.

Национални координатор за мултипле склерозу Сања Грдић наглашава да су јасни симптоми мултипле склерозе слабост руку и ногу, одузетост неких дијелова тијела, те посебно нагла омаглица на једном оку. Код настанка болести постоји генетска предиспозиција, али много већу улогу игра стрес, начин живота.

Дијагностичке могућности Клиничког центра Бањалука су комплетне, док су оне терапијске ограничене, с обзиром на то да су све терапије за мултипле склерозу врло скупе, специфичне и различите од пацијента до пацијента, каже Грдићева.

“Министарство здравља и социјалне заштите и Фонд здравственог осигурања обезбиједили су терапију интерфероном бета 1Б за одређени број пацијената. Нажалост, број обољелих је све већи”.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић истакла је да је мултипла склероза болест која доводи до инвалидности код младих, због чега јој ресорно министарство даје значај и подршку кроз обезбјеђивање лијекова.