latinica  ћирилица
28/05/2014 |  21:33 | Аутор: Мондо

Пилула која брише ружна сећања?

Иако звучи као дио холивудске фикције, научници вјерују да ће пилула која брише болна сећања постати наша реалност ускоро.

Стручњаци су утврдили да су мишеви којима је даван финголимод, лијек који се користи као терапија за мултиплу склерозу, потпуно заборавили на претходна животна искуства приликом којих су искусили бол.

Америчка студија са Вирџинија Универзитета пружа наду за лијек који би могао да избрише сјећања на трауматичне догађаје и помогне пацијентима да превазиђу фобије, поремећаје и болне раскиде.

Наиме, они су мишеве изложили благом електричном шоку, да би их затим вратили у кавезе. Мишеви су, наравно, послије овог искуства били анксиозни, међутим, након узимања финголимода, долази до њиховог постепеног смиривања.

Овај лијек, који је одобрен за коришћење у лијечењу мултипла склерозе, има позитивне ефекте на централни нервни систем, које нису до краја истражене.

"Финголимод заслужује да буде размотрен као дио терапије за пост трауматски стресни поремећај и друге врсте анксиозних поремећаја", изјавили су научници који су учествовали у истраживању.

Осим здравствене стране гледишта на ову могућност, постоје и етичке које као аргумент издвајају чињеницу да би овакав лијек могао да утиче на саму суштину људског карактера који формирају, између осталог, и та болна искуства.