latinica  ћирилица
28/05/2014 |  21:47 | Аутор: РТРС

Ево како настаје камен у бубрегу

За помјерања камена у бубрегу каже се да је најјачи бол који човјек може да доживи. Међутим, знате ли зашто се ово зло уопште јавља?

Камен у бубрегу је честа појава и углавном настаје у једном бубрегу. Обично се појављује један, док су веома ријетки случајеви када се у бубрезима појави више каменчића.

 

Мушкарци су изложенији овој болести, у односу на жене, и то у узрасту од 25. до 45. године. Код дјеце и људи који имају више од 45 година, каменац углавном настаје из мокраћног мјехура и њему су склонији људи који се при раду зноје и губе течности, али и они који слабо мокре.

Камен у бубрегу настаје због појачаног излучивања минерала путем мокраће (цистин, мокраћна киселина, оксалати, фосфор, калцијум) или нарушене равнотеже између наведених минеарала и инхибитора (магнезијум, цитрат, пирофосфат и гликозаминогликан) кристализације минерала у мокраћи.

Симптом који указује на постојање камена у бубрегу је веома јак бол у предјелу овог органа који се шири до препона. То су такозвани бубрежни колици. Настају изненада, а изазивају их кад човјек скаче, трчи или слично.

До тог тренутка каменац је био у стању мировања, међутим, спољашњим утицајем помијера се и затвара проток мокраће. Јаким стезањем бубрежне чашице организам покушава да га избаци, а то узрокује јаке болове.

После сваког бола при мокрењу примјећује се мало крви, а неријетко може да се догоди и да буде цијела крвава.

Крв се појављује због оштећења одводног канала.