latinica  ћирилица
30/05/2014 |  19:04 | Аутор: РТРС

Смоква: И за јело и за тијело

Смоква је дрво из раја изашло и то не само зато што се стабло смокве, по Библији, нашло у рајском врту. Старо колико и људска цивилизација, поштовано је као воће које даје младост и лијечи, у његове исцјељитељске моћи вјеровали су још Сумерци. Смпокву је користила и чувена Клеопата. Била јој је омиљена посластица, свјежа и сува, али је користила и листове смокве као козметичко средство.
Смоква сува - Фото: илустрација
Смоква суваФото: илустрација

- Клеопатра је била у праву. Данас знамо да смоква јесте чудесно дрво, чаробњак за кожу - каже прим. мр пх. Љиљана Живадиновић. Свеже смокве, посебно љубичасте, одличан су извор полифенолних антиоксиданата и флавоноида, имају и висок ниво витамина А, Е, К који помажу да се из организма избаце слободни радикали, чиме штите тијело од оштећења и инфекција. Свјеже, као и суве смокве садрже значајне нивое витамина Б комплекса, као што су ниацин, пиридоксин, фолати и пантотенска киселина.

 

Смоква свјежа (љубичаста)


Садржи важне витамине Б-групе, витамин Ц и бета-каротин. Од минерала садржи калцијум, калијум, магнезијум, фосфор, гвожђе и бакар. Количина магнезијума у сувим плодовима смокве је три пута већа него у свежим. Зато су суве смокве важан извор овог минерала неопходног за одржавање мишића, крвних судова, нервних ћелија....На приморју, али и у континенталним дијеловима гдје расте смоква људи су лист, односно "млијеко" које пусти петељка кад се лист или зелени плод одломи са дрвета, користили за отклањање свих неправилности на кожи.

 

Млијечна течност ставља се на флеке, пјеге, кератозе, бубуљице, екцем, разне младеже и било какве израслине на кожи, мјеста са псоријатичним промјенама ...И сви тврде да смоква чисти сваку флеку, па уклања и "рељефне" младеже, а за брадавице је преки лијек.

 

Лист смокве

 

 
Фармацеути, праве од смоквиног листа ( хладно цијеђеног уља кукурузних клица и хајдучке траве) природне сапуне за кожу, креме, антириде и еликсир.
- Еликсир који правим је екстракт зеленог лишћа смокве - објашњава магистра Љиљана.- Показало се да листови дјелују антидијабетски, да осим шећера снижавају триглицериде у крви, одржавају кости у добром стању, помажу у снижавању повишеног крвног притиска, лијече чир, хемороиде, затвор, бронхитис. Еликсир дјелује комплексно, регулише све функције организма, нормализује метаболизам, па се препоручује дијабетичарима и особама са повишеном тјелесном тежином, као превентива за одржавање доброг здравља.

Направите тинктуру

Према ријечима магистрице фармације Љиљане Живадиновић, тинктура од смоквиног лишћа и ледене коцке за туширање лица могу да се направе у кућној радиности, а ево и како:


Убрати 20 листова смоквиног листа, опрати, ставити у воду и кувати пола сата. Затим охладити, проциједити. Ставити у стаклену флашу и пити два пута дневно по три кашике или стављати на лице и врат. Дио сипати у кесице за лед, заледити и туширати лице.

Извор: "Биље и здравље"