latinica  ћирилица
31/05/2014 |  18:12 | Аутор: РТС

Од свјежих плодова прољећа расте мозак

Да је природа мислила да су вјештачка интелигенција и машине од круцијалног значаја, најприје би направила њих, па би допустила да оне направе човјека.
Прољеће - Фото: The Telegraph
ПрољећеФото: The Telegraph

О нераскидивој вези човјека и природе свједочи и откриће научника чије су студије показале да шетња поред ријеке или у шуми, посебно у прољеће, утиче на раст мозга.

Истраживачи су открили да енергична шетња три пута недјељно утиче на повећање хипокампуса, дијела мозга који је меморијско „чвориште“. Раст хипокампуса први је корак у борби против Алцхајмерове болести.

Приликом спровођења истраживања, научници су замолили 120 мушкараца и жена старости од 55 до 80 година да шетају три пута недјељно по 40 минута.

Нормално је да се мозак смањује са годинама, али скенирања рађена годину дана након што је шетња постала навика учесника студије, показала су да је њихов мозак порастао за два одсто.

Овако мали раст подмлађује мозак за двије године, што је, објашњавају научници, огроман напредак. Код група које су умјесто шетње радиле једноставне вјежбе за истезање, хипокампус је порастао за око 1,5 одсто.

„Није неопходна физичка активност високог интензитета да би се ови ефекти постигли. Ово можда звучи помало чудно, али шетња 'враћа' биолошки сат за неколико година“, испричао је водећи аутор студије, доктор Кирк Ериксон.

Доктор Ериксон наглашава да физичка активност није „магични штапић“ када је ријеч о борби против деменције, али је један од најбољих начина за одржавање оштроумности.