latinica  ћирилица
31/05/2014 |  19:57 | Аутор: Телеграф

Љутим папричицама за дужи живот

Научници тврде да блокирање способности тијела да осјећа бол продужава животни вијек, а један од начина да "искључите" бол је да навалите ни мање ни више него на љуте папричице.

Љуте папричице продужавају живот. Што их више једете то су вам веће шансе да доживите дубоку старост. Наиме, најновија студија је показала да што човјек мање осјећа бол, то су му веће шансе да достојанствено остари. А најбољи начин да елиминишете способност тијела да "боли" је да једете у току дана што веће количине љутих папричица.

Експеримент који је вршен на мишевима током овог истраживања показао је да су мишеви, који нису осјећали бол, за чак 14 одсто живјели дуже, а такође су и били здравији јер су мање обољевали од рака и имали бољу меморију.

Истовремено, научници напомињу да љута храна помаже при сагоријевању калорија и убрзава метаболизам, укључујући и способност тијела да обради шећер, што у великој мјери може да смањи ризик обољевања од дијабетеса, али вам и помогне да смршате.

Сматрамо да би блокирање сигнала у мозгу одговорних за осјећај бола могло не само да ублажи бол, већ и да продужи животни вијек, унаприједи метаболичко здравље и нарочито да помогне у лијечењу дијабетеса и гојазности, рекао је истраживач Ендру Дилин са Универзитета у Калифорнији.