latinica  ћирилица
31/05/2014 |  20:05 | Аутор: Б92

Разлози који узрокују дехидрацију

Стрес, старење, таблете... То су само неки од изненађујућих узрока дехидрације.

Хидратација организма не подразумијева само конзумирање осам чаша воде дневно. Она захтијева и разумијевање процеса у нашем тијелу који доводе до дехидрације. Сигурно већ знате да морате пити више воде кад вјежбате или кад су напољу високе температуре, али мало људи зна да постоје и друге ситуације када је потребно појачати унос воде.

Дијабетес

Људи који имају дијабетес, а посебно они који и не знају да га имају, често могу да имају проблема с дехидрацијом. Када је ниво шећера у крви превисок, тијело покушава да се ријеши превелике количине глукозе кроз појачано уринирање. Управо због тога може доћи до дехидрације.

Менструација

Естроген и прогестерон утичу на ниво хидрираности организма и док су у равнотежи, све је добро. Међутим, прије и током менструације хормонална равнотежа се поремети што може утицати на дехидрацију па је добро у тим данима пити више воде.

Таблете

Многе таблете као нуспојаву имају повећану потребу за уринирањем. Управо то може довести до дехидрације. Уопштено, готово све таблете утичу на нормалан рад организма па се савјетује појачан унос воде када узимате било које таблете.

Смањен унос угљених хидрата

Данас многи људи гледају да конзумирају што мање угљених хидрата, али то може проузроковати дехидрацију. Наиме, угљени хидрати се у тијелу "складиште" заједно с течношћу па кад их нема, одлази и течност. Немојте избацити све угљене хидрате и пијте што више воде.

Стрес

Стрес у тијелу узрокује хормоналну неравнотежу, а хормони у великој мјери утичу и на хидрираност организма. Ако примјећујете да сте већ данима под притиском, свакако појачајте унос воде.

Старење

С годинама тијело има све слабију способност чувања воде па се и дехидрација лакше јавља. Усвојите навику редовног конзумирања воде у млађим данима па у старости нећете имати проблема.

Додаци прехрани

Упркос томе што су природни и здрави, додаци прехрани утичу на рад бешике па кад их конзумирате можете примјетити да чешће уринирате. Знате шта вам је чинити – појачајте унос воде док узимате додатке прехрани.

Премален унос воћа и поврћа

Истраживања показују да су људи који ријетко једу воће и поврће, склонији дехидрацији. То не треба чудити с обзиром на то да воће и поврће садржавају обиље воде. Дакле, појачајте унос воћа и поврћа, организам ће вам бити захвалан.