latinica  ћирилица
02/06/2014 |  09:18 | Аутор: Блиц

Нови начини да искористите лимун

Свима је позната традиционална употреба лимуна за ублажавање бола у грлу и побољшавање укуса одређене хране. Али лимун се може користити и у многе друге сврхе.

Откривамо вам још 20 начина на које можете употријебити лимун.

1 - ОСВЈЕЖАВА ФРИЖИДЕР

Уклоните непријатан мирис из фрижидера с лакоћом. Поспите сок од лимуна на вату или сунђер и оставите да одстоји у фрижидеру неколико сати. Избаците све намирнице непријатног мириса из фрижидера како се смрад не би поново створио.

2 - ВИСОК КРВНИ ПРИТИСАК

Лимун садржи калијум, а он држи под контролом висок крвни притисак и ублажава мучнину и вртоглавицу.

3 - СПРЕЧАВА КАРФИОЛ ДА ПОТАМНИ

Карфиол постаје браон чак и послије најкраћег кувања. Како би остао бијел, прије кувања ставите једну кашичицу свијеже исцјеђеног лимуна у лонац.

4 - МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

Сок од лимуна може да вам побољша и расположење и ублажи депресију и стрес. Људи који много шетају и много путују често једу лимун. Кадгод се заморе, посисају цијели лимун. Он је веома брз лијек и невјероватно је освјежавајући.

5 - ЧИСТИ ДАСКУ ЗА СЈЕЧЕЊЕ

Није ни чудо што даска за сјечење има непријатан мирис кад на њој сјечете бијели и црни лук и припремате рибу. Како бисте се ријешили смрада и дезинфиковали даску за сјечење, истрљајте је половином лимуна или је оперите лимуновим соком.

6 - ПРОБЛЕМИ СА ДИСАЊЕМ

Лимунов сок може да смањи количину слузи и да вам помогне да дишете лакше, а помаже и особама које болују од астме.

7 - СПРЕЧАВА КАМЕН У БУБРЕГУ

Ако редовно пијете ово освјежавајуће пиће, повећаће се производња уринарног цитрата, хемикалије у урину која спречава формиране кристала који могу образовати камен у бубрегу.

8 - ДРЖИ ИНСЕКТЕ ВАН ВАШЕ КУХИЊЕ

Не требају вам инсектициди да бисте инсекте држали ван кухиње. Потребан вам је само лимун. Прво исциједите мало лимуна по прагу врата и даскама прозора. Затим исциједите лимун у све рупе и пукотине кроз које инсекти могу да уђу. На крају ставите комадиће лимунове коре са спољашње стране кухиње. Мрави вам више неће залазити у кухињу. Лимун је дјелотворан и против неких других буба и против бува. Помијешајте сок од 4 лимуна и двије литре воде и оперите под том смјесом.

9 - УСПОРАВА СТАРЕЊЕ

Сок од лимуна смањује производњу слободних радикала који су одговорни за старење коже и оштећења коже. Сок од лимуна нема калорија и дјелује као антиоксидант.

10 - ОРАЛНА ХИГИЈЕНА

Сок од лимуна зауставља крварење десни и ублажава бол зуба.

11 - ПРОСВЈЕТЉУЈЕ ПЈЕГЕ НАСТАЛЕ УСЉЕД СТАРЕЊА КОЖЕ

Не морате да купујете скупе креме – довољан вам је само сок од лимуна. Нанесите лимунов сок директно на област са пјегама. Оставите да одстоји 15 минута, па исперите кожу.

12 - СТВАРА СВИЈЕТЛЕ ПРАМЕНОВЕ

За праменове као из фризерског салона помијешајте четврину шоље лимуна са три четвртине шоље воде и исперите косу том смјесом. Затим сједите на сунце док вам се коса не осуши. Како бисте постигли што бољи ефекат, понављајте поступак бар једном недјељно.

13 - ЧИСТИ И ИЗБЈЕЉУЈЕ НОКТЕ

Средите нокте без маникира. Исцједите пола лимуна у једну шољу топле воде и потопите прсте у смјесу на пет минута. Након што уклоните заноктице, истрљајте нокте лимуновом кором.

14 - ЧИСТИ ЛИЦЕ

Исциједите лимун директно на митисере како би их током дана исушио. Можете се и умити соком од лимуна, па ћете тако на природан начин очистити кожу и мјеста гдје се перута. Изглед ваше коже требало би да буде љепши након неколико дана третмана.

15 - ОСВЈЕЖАВА ДАХ

Наједноставнија смјеса за испирање уста је сок од лимуна. Промућкајте га у устима и прогутајте како би вам дах дуже остао свјеж. Цитрична киселина из сока повећава ПХ ниво у устима и убија бактерију која изазива непријатан задах. Исперите након неколико минута, јер дуга изложеност киселини из лимуна може да оштети зубну глеђ.

16 - УМЕКШАВА СУВЕ И ГРУБЕ ЛАКТОВЕ

Ако желите да вам лактови буду мекши или да вас не сврбе, помијешајте соду бикарбону и сок од лимуна како бисте направили абразивну пасту, а онда је утрљајте на своје лактове. Након тога исперите и намажите маслиново уље.

17 - УБЛАЖАВА ГЛАВОБОЉЕ

Сок од лимуна са неколико кашичица свјежег чаја добар је за оне који пате од главобоље због мамурлука и других врста главобоља.

18 - ВАГИНАЛНА ХИГИЈЕНА

Разблажени сок од лимуна сигурна је и добра метода вагиналне хигијене. Иако је моћан антисептик, не садржи иритирајуће супстанце.

19 - ДОБАР ЈЕ ЗА ЗДРАВЉЕ СТОМАКА

Топла вода и сок од лимуна рјешење су за већину дигестивних проблема. Сок од лимуна помаже да се прочисти крв, смањује шансу од лошег варења и затвора и елиминише токсине из тијела.

20 - ДЕЗИНФИКУЈЕ ПОСЈЕКОТИНЕ И ОГРЕБОТИНЕ

Зауставите крварење и дезинфикујте мање посјекотине и огреботине тако што ћете укапати неколико капи лимуна директно на рану. Лимун можете нанијети и ватом коју ћете држати на рани око један минут.