latinica  ћирилица
03/06/2014 |  17:37 | Аутор: Агенције

Милановић: Линић би требало да одговара

Премијер Хрватске Зоран Милановић очекивао је да ће извјештај Безбједносно-обавјештајне агенције показати да није било надзора над смењеним министром финансија Славком Линићем и члановима његове породице, јер је, како је истакао, систем непробојан а Влада ради по закону.

Милановић сматра и да треба тражити одговорност Линића, који га је оптужио за шпијунирање, али је поставио и питање "да ли је потребно сваки пут кад неко загалами стављати систем на 'стрес тест'" и оцијенио да је то неозбиљно и узнемирава људе.
 Милановић је поновио да је за њега случај Линића, смијењеног министра и партијског колеге, завршен и да га више неће коментарисати, пренијела је агенција Хина.
 Извјештај Безбједносно-обавештајне службе и ванредног надзора Савјета за националну безбједност, показао је да хрватски премијер Зоран Милановић није злоупотребио безбједносно-обавјештајне службе, како га оптужује смењени министар финансија Славко Линић, рекао је јутрос предсједник Хрватске Иво Јосиповић на конференцији за новинаре.
 Јосиповић је крајем прошле недјеље најавио да ће затражити извјештаје надлежних поводом Линићевих оптужби да је премијер злоупотребио безбједносно-објавештајне службе за обрачун с њим, с обзиром на озбиљност оптужби.
 Бивши министар финансија и Милановићев партијски колега, из владајуће СДП, оптужио је премијера да је користио "медијске сплетке" да би га прогласило криминалцем и смијенио.
 Он је то радио, тврдио је Линић у јавним иступима, да би штитио чланове породице, пријатеље и парцијалне интересе једног интересног круга, занемарујући притом државне интересе.
 Навео је да је МИлановић то радио у случајевима фирме "Спачва", у пословању Ине, Хрватске банке за обнову и развој...
 Милановић је Линића смијенио управо због случаја "Спачва", где је оцијенио да је министар оштетио државни буџет за 3,5 милиона евра, смањивши процјену вриједности те винковачке фирме у поступку предстечајне нагодбе.
 Касније је Линић оптужо премијера и за злоупотребу безбједносних служби да би га шпијунирао и смијенио, па је реаговао и сам предсједник државе оцијенивши да се ради о озбиљним оптужбама које морају да се испитају, а данас је представио и достављене податке надлежних служби.