latinica  ћирилица
04/06/2014 |  11:53 | Аутор: Телеграф

Ово је Ђоковићев сљедећи ривал: Све контроверзе Ернеста Гулбиса (ФОТО и ВИДЕО)

Противник српског тенисера у полуфиналу, Ернест Гулбис, много је познатији по својим несвакидашњим изјавама и атипичном начину живота за спортисту, него по тениским подвизима.
Ернест Гулбис - Фото: AP
Ернест ГулбисФото: AP

Новак Ђоковић побједом над Милошем Раонићем пласирао се у полуфинале Ролан Гароса, а тамо га очекује дуел са више него интересантним Летонцем, Ернестом Гулбисом који је савладао Чеха Томаша Бердиха и први пут се пласирао се у полуфинале неког Грен слема.

Гулбис је сигурно један од најзанимљивијих тенисера данашњице. У питању је син бизнисмена и позоришне глумице, његова породица је трећа најбогатија у Летонији, а познат је по изјавама у којима прича без длаке на језику о својим колегама и колегиницама и по животу који је атипичан за једног спортисту. Кренимо редом.

Ернест је рођен 1988. године у Риги. У свијет тениса упливао је са пет година, а прве озбиљније тениске кораке почео је да прави са 12 година када се уписао на тениску академију Николе Пилића у Минхену. Подсјећамо, да је на ту исту академију ишао и Новак Ђоковић, па ту и почиње њихово познанство.

Као млади тенисер важио је за великог талента, али прелазак из јуниора у сениоре није добро поднио. Било је ту повремених бљесака против боље рангираних тенисера, али недовољна посвећеност тенису и неконстантност нису могле да изњедре неке боље резултате, све до 2010. године када је освојио прву од шест АТП титула. Било је то у Делрај Бичу када је побиједио Иву Карловића.

Чинило се да је тада Гулбис сазрио, али је и даље умио врло често да губи на великим турнирима од лошије рангираних тенисера, да би се коначно у другој половини 2013. године видио квалитет и плодови живота посвећенијег тенису. Свему је претходило његово неиграње на Аустралијан опену и пораз на челенџеру у Бергаму, када му је мајка рекла да остави тенис.

Од тоге тренутка, његова позиција на АТП листи је била све боља, а стигле су и нове титуле. Опет у Делрај Бичу и Санкт Петерсбургу, а у 2014. години је освојио Ницу и Марсеј и дошао до 17. позиције на свијету што је његов најбољи пласман.

ШАРАПОВА ГА ЗАМРЗИЛА?

Од када је постао познат тениској јавности, његове изјаве и поступци су били оно што су сви медији жељно ишчекивали. Тако је његова изјава о томе како "не би волио да се његове сестре баве тенисом, јер жене треба да чувају дјецу и уживају у животу" изазвала салве негативних коментара његових колегиница, нарочито Марије Шарапове.

 

Гулбис наљутио Шарапову због коментара да жене не би требале да играју тенис

 

Потрудио се и да се замјери и колегама. Тако је на питање о великој четворци (Новак Ђоковић, Рафаел Надал, Енди Мари и Роџер Федерер) рекао:

- Они су досадни. Ја их поштујем и свака им част. Али фали ту мало више ватре, као што спортисти имају у боксу, хокеју или кошарци, треба мало више ривалства. Послије меча они говоре пораженом "био си добар, али ја сам био мало бољи". То је с..ње. Ја бих им рекао. Побиједио сам меч, разбио сам те, био си гори од мене. Такав став ми недостаје у тенису- рекао је Гулбис, а чувена је његова изјава и о играчима у првих 100:

- Бијесан сам када видим ко је у првих 100. Ту је пар играча за које не знам ко су. Жао ми је и уз све поштовање, али они не знају да играју тенис. Не знам како су у 100, али сам много бољи од њих - изјавио је Летонац.

Гулбис је, између осталог, познат и због тога што веома хвали турнир у Ротердаму, јер је тамо марихуана легална, али да је грехота што тенисери не смију да је конзумирају, као и по свом хапшењу у Шведској због проведене ноћи са проституком.

- Када упознам дјевојку, не питам је чиме се бави, да ли је фризер или нешто слично. Само се упознамо, понекад и оне не питају мене чиме се ја бавим. Ако ме пита, ја слажем. Кажем да сам музичар или тако нешто.

- Одједном је дошла полиција и одвела ме је у затвор гдје сам провео ноћ. Узнемирен сам због власти у Шведској, али било је забавно, свако мора по једном да оде у затвор.

Није познат по спортском животу- Више воли марихуану, а ни боравак у притвору му није стран

 

Оно што је веома интересантно у овом тренутку су његове изјаве о Новаку Ђоковићу, за кога је рекао да га је успјех промијенио.

- Одувијек је био посвећен. Сјећам се када смо тренирали заједно са 13, 14 година, ја сам послије тренинга одлазио у собу да једем Нутелу и играм Плејстејшн, а он је или ишао да трчи или се истезао. Не волим ја њега превише. Знамо се дуго, некада је био нормалан тип, али од када је направио успјех, промијенио се, његов поглед на неке ствари се промијенио - рекао је Летонац.

Имао је веома интересантне одговоре на гласине да на турнире долази авионом свог оца, на то да врло често ломи рекете због чега су га многи упоредили са Маратом Сафином, једном приликом је рекао да не воли тенис као и то да не жели да има дјевојку.

- Да, како да не. А и поред тога посједујем свој хеликоптер, подморницу и спејс-шатл.

- Поломим 60, 70 година по години. Врло сам се лоше осјећао када сам обишао фабрику гдје се прави рекети. Тамо раде људи, који дају све од себе да направе рекет који одговара играчима, и онда дође нека будала као ја и поломи тај рекет.

- Са једне стране ја не волим тенис. Не волим путовања, притисак, пажњу. Али опет, шта да радим са 22 године. Да идем на колеџ или да сједим кући и не радим ништа и размишљам како да зарадим новац или да живим од пара својих родитеља. Боље је ипак да играм тенис - рекао је Гулбис.

- Не треба ми дјевојка. Оне су велика преокупација и не бих могао због ње да се фокусирам на ствари које волим. Ја имам такав однос са женским полом, да ниједној дјевојци ни не дозволим да се осјећа као да ми је дјевојка - изјавио је једном приликом Летонац.

За крај, треба напоменути и да се Ернест који је име добио по чувеном писцу Ернесту Хемигвеју, бавио глумом, а можете погледати један инсерт из његове глумачке каријере.