latinica  ћирилица
04/06/2014 |  13:10 | Аутор: Б92

Како бол осјећају мушкарци, а како жене

Пол можда игра улогу у томе колико пацијенти осјећају бол послије операције, показало је ново истраживање
Хирургија - Фото: илустрација
ХирургијаФото: илустрација

Аустријски научници испитали су више од 10.000 људи и открили да мушкарци осјећају снажнији бол послије већих оперативних захвата, док су се жене суочавале с јачим болом послије мањих операција, попут биопсија.

- Утицај пола јесте кључна тема савремених истраживања у медицини. Међутим, литература се не фокусира толико на ово питање, барем кад је ријеч о оној везаној за опоравак од операција - рекао је један од аутора студије др Андреас Санднер Кислинг са Одјељења анестезиологије и интензивне његе на Медицинском универзитету у Грацу.

Циљ је био да се анализира већа популација и открију разлике у томе како мушкарци и жене перципирају бол послије операција.

Пацијенти су у четворогодишњој студији интервјуисани 24 сата послије операције. Од испитаника, 42 одсто чинили су мушкарци, а 58 одсто жене.

Иако у цјелини разлика у перцепцији бола није постојала, када су истраживачи груписали пацијенте према типу операције којој су подвргнути, биле су примјетне.

Студија је открила да мушкарци у 27 одсто више случајева осјећају умјерен бол послије већих васкуларних и ортопедских операција, док жене 34 одсто чешће осјећају снажан бол послије мањих захвата.

Истраживање које ће бити представљено на Састанку анестезиолога Европе у Стокхолму тек треба да буде објављено у медицинском журналу.