latinica  ћирилица
05/06/2014 |  09:23 | Аутор: РТРС

Приједор - Три особе ухапшене због ратних злочина

Ријеч је о особама осумњиченим за злочине над припадницима бошњачке националности, који су почињени 1992. године.

По налогу Тужилаштва БиХ, припадници СИПА-е у селу Јаруге код Приједора јутрос су ухапсили три особе осумњичене за злочин против човјечности. Ријеч је о особама осумњиченим за злочине над жртвама бошњачке и хрватске националности, почињеним 1992. године. 

Рано јутрос припадници СИПА ухапсили су браћу Митра и Раду Власенка и њиховог комшију Драгана Кончара из приједорског села Јаруге, осумњичене за злочине над жртвама бошњачке и хрватске националности, почињене у љето 1992. године. Браћа Власенко ухапшени су у исто вријеме у двије сусједне куће. Митрова супруга Слава још је у шоку. Породице ухапшене браће Власенко и Драгана Кончара тврде да они нису криви.

Акцију хапшења осумњичених и претрес њихових кућа припадници СИПА, провели су по налогу Тужилаштва БиХ. Ухапшени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњичене.

Према ријечима портпарола Тужилаштва БиХ Бориса Грубешић, они су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су да су у периоду у прољеће и љето 1992. године на подручју општине Приједор, у мјесту Козарац, лишили живота седам особа бошњачке националности. 

Породица браће Власенко страхује за здравствено стање ухапшених, јер како кажу Раде је дијабетичар, а Митар има вишегодишње проблеме са високим крвним притиском.