latinica  ћирилица
05/06/2014 |  11:56 | Аутор: Агенције

Промаја - балкански мит или опасност по здравље!?

Ако сте корисник јавног превоза, готово сте сигурно доживјели да вам је на 40°Ц неко затворио прозор у трамвају или аутобусу уз 'необорив' аргумент да је промаја опасна по здравље.
Промаја - Фото: илустрација
ПромајаФото: илустрација

Ако сте корисник јавног превоза, готово сте сигурно доживјели да вам је на 40 степени Ц елзијуса неко затворио прозор у трамвају или аутобусу уз 'необорив' аргумент да је промаја опасна по здравље.

Можда сте се дрзнули ући у расправу па покушали да објасните да је промаја исто што и вјетар којем не можете затворити ни врата ни прозоре , или да је врућина сигурно пуно опаснија, а можда сте се и сами нашли у дилеми: 'Ко зна? Можда само младима и здравима не шкоди? Могуће је да ће и мени једнога дана стварати проблеме?Која је права истина о промаји? Можемо ли се од њега разбољети или је то само мит, нека традиционална легенда?

Ову занимљиву дилему отворио је прошле године ЦКоди Браун , блогер који живи у Хрватској, а поријеклом је Американац, пише Тпортал.

У одличном, духовитом осврту пожалио се на феномен страха од промаје за који тврди да је незаобилазан саставни дио живота на већем дијелу Балкана.

'Повјетарац који дува с једног краја стана у други или хладан вјетар у облачним данима могу проузроковати бројне болести. Промаја је одговорна за све од болова у мишићима, главобоља и прехлада до инфекција, или чак упала у мозгу', истиче Брун у тексту названом 'Промаја или велики културни јаз међу нама'.

Потом наводи четири важна локална правила којих би се требало држати како би се опасне болести спријечиле: обавезно сушење косе феном, покривање врата, посебно мале дјеце, шаловима, капицама или капуљачама, ходање у папучама и наравно – затварање прозора.

Промаја је, каже, разлог зашто се зноји када се вози јавним превозом или у ауту с таштом , зашто га грде да је лош отац када изведе напоље своју кћерку без шеширића на глави, или је не обуче у претјерани низ слојева одјеће, зашто има велики број екстра папуча за госте код куће.

Браун каже да се он и његови пријатељи Американци, који су навикли да спавају уз отворене прозоре и традиционално воле вјетрове, никако не могу довољно начудити и насмијати страху од промаје, која им се чини као неко балканско празновјерје, вјеровање у вампире и сличне ствари.

'Један мој пријатељ ожењен Бугарком одлично је то срочио: 'У Бугарској је џемпер нешто што дијете носи када је мајци хладно', пожалио се блогер.

Је ли промаја заиста само балкански мит , или представља стварну пријетњу здрављу?

Ако на интернету покушате да пронађете неки текст о посљедицама промаје (на енглеском драфт), отвориће вам се готово искључиво алтернативне странице киропрактичара, акупунктуриста, акупресуриста и сл. Тешко ћете наћи неки озбиљан медицински часопис који се бави промајом.

Проф. др. Симеон Грацио, директор Клинике за реуматологију, физикалну медицину и рехабилитацију у КБЦ-у 'Сестре милосрднице', уредник часописа "Физикална и рехабилитациона  медицина " има објашњење зашто је то тако.

'Нема научних доказа да постоји узрочно- посљедична веза између промаје и болова у леђима, врату и сл.' рекао је проф. Грацио и појаснио:

'Неки људи могу да тврде супротно на основу личног искуства, међутим, када говоримо о медицини темељеној на доказима искуствени је ниво најнижи степен доказивања.

У стручним часописима могу се можда објавити чланци о њима, као прикази случајева, но то је премали број тзв. доказа да би се могло говорити о узрочно – посљедичној вези', рекао је угледни физијатар ,истакавши како то ипак не значи да је паметно ознојен стати директно под клима уређај.

Можемо ли се можда на промаји прехладити?

Дакле, ако је вјеровати стручњацима, промаја неће изазвати главобоље, неуралгије, упале мозга и сл. Но, можда има нешто истине у томе да се човјек на промаји може прехладити и евентуално добити упалу плућа?

Примариус др Рок Чивљак из Клинике за инфективне болести "Др. Фран Михаљевић" каже да ни тај мит не стоји.

'Промаја дефинитивно не узрокује заразне болести. Прехладу узрокују вируси, она нема везе с промајом. То се коси са свим начелима наше струке. Можда промаја може подићи вирусе с тла и тако контаминирати ваздух , али нисам никада чуо да постоје неки научни радови о томе или неки докази, о томе се може само нагађати', био је кратак и јасан др Чивљак.

Дакле, можда је опасност од промаје,  ипак,  само легенда!?