latinica  ћирилица
05/06/2014 |  16:10 | Аутор: СРНА

Добој: Злоупотреба хуманитарне помоћи из Норвешке

Камион хуманитарне помоћи из Осла у Норвешкој, који је намијењен поплављеним грађанима Добоја, умјесто у складиште Црвеног крста у овом граду, преусмјерен је у Дом културе у Осјечанима код Добоја, потврђено из Центра јавне безбједности Добој.
Хуманитарна помоћ - Фото: архив
Хуманитарна помоћФото: архив

 Портпарол Центра Љерка Станимировић рекла је да су припадници добојске полицијске станице два запримили су у уторак, 3. јуна, око 19.00 часова пријаву да је камион хуманитарне помоћи из Осла намијењен поплављеним грађанима Добоја из централног складишта Црвеног крста, који је смјештен у објекту бившег тржаног центра "БМД", преусмјерен у Дом културе Осјечани.

Након разговора са предсједником те мјесне заједнице Живком Марковићем полиција је информисана да је помоћ требала да се подијели грађанима насеља Осјечани и Кожухе.

Станимировићева је рекла да је полиција предузела одговарајуће мјере да се камион поново натовари и прослиједи у складиште Црвеног крста у Добоју.

Одговорна лица у Црвеном крсту, како је навела, рекла су да из ове установе није дата сагласност за преусмјеравање камиона.

Координатор Републичког Црвеног крста за Добој Дејан Митровић потврдио је Срни да Црвени крст није дао сагласност за ту активност, те додао да је на надлежним органима да утврде одговорност за овај случај.

Према његовим ријечима, сва роба која долази у Црвени крст мора се складиштити у централни објекат који се налази у бившем тржном центру "БМД" у Добоју.

Роба из хуманитарне помоћи дијели се искључиво особама које су страдале током поплава по списковима које је саставио Црвени крст и Градски штаб за ванредне ситуације, а који обухвата и раније кориснике социјалне помоћи са овог подручја на основу евиденције Центра за социјални рад Добој.

Према изјавама становника из Осјечана, у том мјесту је изузев пољопривредног земљишта, поплављено свега пар кућа.

Срна незванично сазнаје да је наведени случај изашао у јавност када је требало предузети одговарајуће радње у вези са документацијом којом би се пред надлежним органима требао оправдати наведени товар хуманитарне помоћи.

Предсједник Мјесне заједнице Осјечани Живко Марковић није се јављао на телефонске позиве новинара.