latinica  ћирилица
08/06/2014 |  11:52 | Аутор: РТРС

Шумске јагоде добре као лијек

Јагода као лијек препоручује се за лијечење затвора и тегоба које се називају "лијена цријева", затим за лијечење реуматизма, јетре, анемије, нервозе.

Шумске јагоде успјешно отклањају симптоме прољећног умора, прочишћавају организам, његују кожу лица и тијела, а могу их употребљавати и дијаберичари. Једина мана овог воћа јесте та да код изузетно осјетљивих особа може изазвати алергијску реакцију.Чај од лишћа шумске јагоде чисти крв, јетру, бубреге и умирује нервни систем.

Освјежавају лице

За његу лица припрема се маска од шумских јагода тако што се десетак плодова пропасира и помијеша са мало млијека. Држи се на лицу два-три сата или још боље током цијеле ноћи, а јутру испере млаком водом. Ова маска чисти и освјежава лице, а кожи даје лијеп тен.

Шумске јагоде поспјешују циркулацију па могу бити и добар савезник у борби против целулита.

Шумске јагоде

Шумске јагоде су једна од 400 досад познатих врста јагода у свијету. Иако су плодови обичне шумске јагоде знатно ситнији од домаће гајене јагоде, треба знати да у себи ипак садрже много већу концентрацију храњивих и љековитих материја. Због прелијепог изгледа, мириса и укуса шумска јагода спада у најомиљеније дивље биљке.

Шумске јагоде могуће је брати од маја до августа. Ово воће богато је Ц витамином у тој мјери да једна шака шумских јагода задовољава дневне потребе организма за овим витамином. Поред тога садржи витамине Б групе, витамин Е, каротен, флавоноиде, гвожђе, калцијум, калијум, фосфор, манган, танин, тритерпен, пентозан...

Само присуство мангана у јагодама повољно утиче на комплетан метаболизам, мозак, нервни систем, крв и коштану масу. Шумске јагоде садрже и елагинску киселину, која спречава прелазак здравих ћелија у малигне. Да би се што боље сачувале храњиве и љековите материје, шумске јагоде треба прати само кратко, никако под јаким млазом воде и то непосредно прије јела. Ако се одлучите да сушите плодове, кад заврши сушење смјестите их у платнене или јутене врећице и складиштите у тамном и сувом ормарићу или шпајзу.