latinica  ћирилица
10/06/2014 |  16:06 | Аутор: Агенције

Сунчање: Правила која морате поштовати

Сезона је сунчања пред нама. Многи већ сада покушавају да ухвате таман тен, али са сунчањем треба поступати опрезно.

Статистике показују како све већи број људи има проблема с кожом због посљедица сунчања. Нажалост, све је и већи број злоћудних обољења која могу резултовати и смрћу. Стручњаци истичу како је све то могуће избећи ако само мало припазите. Сунчање није више оно што је било и данас важе нова правила. Научите их и сачувајте своје здравље.

Обавезно припремите кожу за сунчање

Прије излагања сунцу, кожу треба добро припремити. То не значи одлазак у соларијум, него добар пилинг и чишћење. Припрема је важна јер уклања мртве епителне ћелије, појачава циркулацију и подстиче регенерацију коже. Након пилинга, кожу треба намазати кремама које садрже витамин Ц, А и Е и коензим Q10. Такве креме кожу ће добро хидрирати и повећати јој еластичност.

Нигдје без крема за сунчање

Не треба посебно напомињати да су креме за сунчање нужност. Најбоље је користити оне с високим заштитним фактором. Међутим, ни оне нису свемоћне па их треба наносити сваки пут када изађете из воде и у правилу свака два сата, без обзира на то да ли сте се купали. Наиме, с временом активни састојци креме почињу да се распадају па је зато важно да се што чешће мажете.

И очима треба заштиту

Многи за вријеме сунчања не размишљају о очима, али и њих је важно заштитити. Квалитетне наочари за сунчање које штите од УВ-зрачења су императив. Било би добро и да на глави имате шешир са ширим ободом. Неквалитетне наочари без УВ заштите могле би вас скупо коштати, а здравље ипак треба бити на првом мјесту.

Избјегавајте сунце од 11 до 16 сати

Најинтензивније штетно зрачење је у времену од 11 до 16 сати. Зато у то вријеме треба избјегавати излагање сунцу. Колико год биле јаке заштитне креме, од неких штетних утицаја у ових пет сати током дана неће вас заштитити. Једина је заштита да у том времену у потпуности избјегавате сунчање.

Обавезна њега након сунчања

Брига за кожу се не завршава одласком с плаже. Врло је важно да се након сунчања и купања истуширате. Након тога, кожу намажите хидратантном кремом богатом витаминима. На тај начин кожа ће сачувати влагу и еластичност.

И прехрана игра важну улогу

Како не би дошло до дехидрације, важно је пити пуно течности. Стручњаци кажу никако не мање од два литра дневно. Најбоља је вода и повремено зелени сокови. Треба припазити и на прехрану. Нека буде лагана, с пуно воћа и поврћа. Организам ће тако бити спремнији за изазове врућина и сунца.