latinica  ћирилица
10/06/2014 |  18:56 | Аутор: Блиц

Цвјетање Тисе: То се виђа само у Србији и у Кини

Цвјетање ријеке Тисе већ годинама привлачи велику пажњу посјетилаца, биолога и медијских екипа јер се може видјети само још на ријеци Јанг Ценг Јанг у Кини.

У вријеме цвјетања Тисе од 13. до 15. јуна неколико хиљада посјетилаца посјетиће менифестацију "Кад Тиса цвета".Ови танани инсекти послије три године проведене у муљу, у току само једног дана, појављују се изнад ријеке и летећи у ројевима продужавају своју врсту. Послије заласка сунца Тиски цвијет полаже јаја и завршава живот.

Цвјетање Тисе

 

Нови Бечеј у славу овог јединственог феномена сваке године припреме занимљив дводневни програм на обали ријеке гдје гости са чамаца и бродова могу да посматрају живописне ројеве инсеката, односно цвјетање ријеке. Организатори кажу да ће се и ове године у чардама слижити специјални менији, за вечерње сате најављују ватрени перформанси, а сви посјетиоци моћи ће да свјећице на чамчићима од лицидерских srcа са љубавнимј порукама спусте у ријеку.


Јожеф Палинкаш из Кањиже објашњава да у нашим водама живи више врста инсеката из породице водених цвјетова, али обриси и свадбени лет ниједног од њих није тако атрактиван и драматичан као у Тисиног цвијета. Златножутог тијела, великих црних очију, лепршајући свиленкастим крилима, за свега неколико сати завршавају своју земаљску мисију. На крају свадбеног плеса умиру понајприје мужјаци, а потом, након полагања јаја, и женке. Више милиона оплођених јајашаца започиње нови трогодишњи развојни циклус у глиновитом кориту Тисе.