latinica  ћирилица
12/06/2014 |  21:17 | Аутор: РТС

Манго - немилосрдан у борби за здравље

Очаравајући укус манга чини да уживамо у слатким залогајима и потпуно заборавимо колико је здрав. Богато витаминима, минералима и влакнима, кажу нутриционисти, ово воће је одличан савезник у борби за очување здравог срца, вида, јаког имунитета.

Краљ воћа, како манго зову у неким крајевима свијета, богат је витаминима. Само једна шоља ароматичних коцкица наранџасте боје садржи 75 одсто дневних потреба за витамином Ц! То манго чини одличном подршком имуном систему, истичу нутриционисти.

Познати антиоксиданс и борац за очување вида, витамин А, заступљен је са око 24 одсто препоручене дневне дозе. Витамин Б6, али и други витамини Б комплекса, којима обилују сочни плодови воћа које долази из тропских крајева, смањују ризик од болести срца. 

Поменута количина манга подмириће 10 одсто дневних потреба тијела за влакнима, а ту су и бакар, магнезијум и калијум, минерали веома корисни за човјеков метаболизам.

Изокверцетин, кверцетин, физетин и астрагалин само су неки од ензима које садрже ови наранџасто-црвени или жути плодови, захваљујући којима се организам снажније одупире свакодневним изазовима који доводе до развоја болести попут рака дебелог цријева, дојке и простате.

Због свега тога, савјетују стручњаци, свијеж манго једите што чешће. Сок од манга дирекно из соковника, наравно, такође је одличан избор. Прерађен можете и да избјегнете.