latinica  ћирилица
12/06/2014 |  21:20 | Аутор: РТС

Нискокалорична пића помажу мршављењу

Револуционарно клиничко испитивање потврдило је да пића заслађена нискокалоричним и некалоричним заслађивачима могу да помогну у мршављењу, уз услов да се дослиједно конзумирају.

Ријеч је о првој студији која је директно упоредила утицај воде и пића с нискокалоричним и некалоричним заслађивачима на мршављење и тако дала нов увид у њихову улогу у склопу здраве исхране, пише Вечерњи лист.

У клиничкој студији, објављеној у часопису Гојаност (Obesity), обухваћена су 303 учесника, испитивање је трајало 12 седмица, а мјерен је утицај пића с нискокалоричним и некалоричним заслађивачима на мршављење у склопу бихевиоралног дијеталног програма.

Студија је показала да су људи који су пили пића с нискокалоричним и некалоричним заслађивачима изгубили 44 одсто више тјелесне тежине него испитаници из контролне групе који су пили воду.

Група која је пила пића с нискокалоричним и некалоричним пићима такође је извјестила о мањем осјећају глади од испитаника из контролне групе.

Истраживање су спровели стручњаци Универзитета Колорада и Центра за испитивање проблема гојазности при Универзитету Темпл у Филаделфији.