latinica  ћирилица
12/06/2014 |  21:24 | Аутор: РТС

Четири парадајза дневно смањују ризик од рака бубрега

Жене које чешће конзумирају парадајз и друге врсте воћа и поврћа с високим удјелом ликопена, имају мањи ризик од обољевања од рака бубрега, показала је најновија студија.

Иначе, ликопен је антиоксиданс одговоран за црвенкасту боју парадајза, лубеница, грејпфрута и папаје, а ранија истраживања повезала су унос ликопена с мањим ризиком за развој карцинома плућа и желуца.

Нови налази су прикупљени током посљедњих 20 година од готово 92.000 испитаница које су прошле менопаузу.

Све оне су биле учеснице дугорочне америчке националне студије "Women's Health Initiative", која је требало да омогући боље разумијевање узрока болести код средовјечних и старијих жена.

Током трајања овог истраживања, 383 жене су обољеле од рака бубрега, а научници су тражили везу између наведеног канцера и великог броја витамина и других прехрамбених састојака, укључујући ликопен, витамин Ц, витамин Е и каротине.

У просјеку су учеснице истраживања с највећим уносом ликопена имале 45 одсто мањи ризик обољевања од рака бубрега него испитанице које су конзумирале најмање количине, речено је на скупу Америчког друштва за клиничку онкологију у Чикагу.

Жене са највећим уносом ликопена у исхрани су конзумирале количине које су једнаке количини од четири парадајза дневно, објаснио је др Вон Ђин Хо са Универзитета у Охају.

Наравно, вјероватно га нису конзумирале само у том облику, већ и преко сосова од парадајза, воћа и поврћа које садржи ликопен.

Научници вјерују да је добијене налазе могуће објаснити утицајем ликопена на смањење оксидативног стреса повезаног с развојем рака бубрега.

Према подацима америчког Центра за контролу и превенцију болести, рак бубрега је девети најчешћи облик карцинома у тој земљи – око два одсто свих случајева рака у Америци се односи на рак бубрега.