latinica  ћирилица
12/06/2014 |  21:30 | Аутор: Б92

Антиоксиданси регулишу ниво шећера у крви

Супстанце које се налазе у разним биљним намирницама могу регулисати ниво шећера у крви код људи који су у ризику од болести срца и дијабетеса, показала је недавна студија.

Истраживачи су открили да исхрана богата биљним антиоксидансима полифенолима, снижава ниво шећера у крви. Антиоксидаси се налазе и у тамној чоколади, зеленом чају, кафи и екстра дјевичанском маслиновом уљу.

Вођа истраживања Лутгарда Боћето каже да су се људи током испитивања лако држали смјерница научника. Боћето је научница Универзитета у Напуљу Федерико II и представила је студију на Конгресу Европског друштва за борбу против артеросклерозе.

Друга студија испитивала је користи од кафе, зеленог чаја и тамне чоколаде. Откривено је да ови антиоксиданси, осим смањивања ризика од дијабетеса и болести срца, спречавају одређене облике канцера и чак помажу раду мозга.

Раније студије су доказале да исхрана богата полифенолима подстиче метаболизам шећера, каже Боћето.

У новој студији 45 гојазних особа пратило је једну од четири понуђене дијете:

- Исхрана богата омега 3 масним киселинама и полифенолима,
- Исхрана богата омега 3 масним киселинама,
- Исхрана богата полифенолима,
- Исхрана која је укључивала омега 3 масне киселине и полифеноле, али у мањим количинама него у првој групи.

Особе које су уносиле много омега 3 масних киселина изгубиле су више килограма током осмонедјељног испитивања. Међутим, ниво шећера у крви и ниво инсулина били су нормалнији код оних који су се држали дијете богате полифенолима.

Истраживачи су примјетили и побољшања у раду панкреаса код исте групе. Боћето каже да полифеноли имају ефекте сличне лијековима против дијабетеса, али да га не могу излијечити. Ипак, показали су се корисним у превенцији.