latinica  ћирилица
12/06/2014 |  21:38 | Аутор: Агенције

Зашто не треба носити телефон у џепу?

Мушкарци би требало добро да размисле прије него што свој мобилни телефон ставе у предњи џеп панталона.
мобилни телефон - Фото: илустрација
мобилни телефонФото: илустрација

Наиме, анализа посљедњих десет студија коју су спровели истраживачи Универзитета у Ексетеру открили су мали, али константан пад квалитета сперме мушкараца чије су гениталије биле изложене зрачењу мобилног телефона.

Иако истраживачи нису пронашли повезаност између зрачења телефона и слабије плодности, откриће би могло да објасни до сада нејасну појаву пада броја сперматозоида у узорцима из цијелог свијета.

"Посљедице су најгоре по оне мушкарце који већ имају изложеност и другим факторима ризика који утичу на бројност сперматозоида", каже Фиона Метјус, главни истраживач.

Квалитет сперме одређује се у односу на три мјерења: покретљивост сперматозоида, виталност сперматозоида и концентрација сперматозоида у узорку.

Метјус је анализирала 10 студија које су испитале укупно 1.492 узорка сперме и открила да се зрачење мобилних телефона повезује са слабијом мобилношћу сперматозоида и то за око 8,1 одсто у просјеку и 9,1 одсто мању виталност сперматозоида.

Оптималан број сперматозоида у здравој сперми варира, а нормалним се обично сматра 15 милиона сперматозоида по милилитру.

"Не бих ишла тако далеко да кажем да телефони мушкарца могу учинити неплодним", каже Метјус. "Међутим, ако имамо у виду повећану употребу бежичних уређаја и општи пад квалитета сперме који је примјетан у протеклих 10-20 година у развијеним земљама, ову тему треба подробно испитати".