latinica  ћирилица
13/06/2014 |  16:39 | Аутор: Агенције

Шта јести кад ослаби имунитет?

Имунитет је предуслов за добро здравље и дуг живот, а ако желите да га одржите снажним, унесите промјене у вашу исхрану.

У данашње вријеме није лако одржати имунитет здравим и снажним. Нечист ваздух, нездрава храна и превише стреса итекако остављају трага. Како помоћи себи? Најпаметније је на природан начин – храном! Стручњаци препоручују намирнице које доказано јачају имунитет:

Шпинат

Шпинат се одувијек доживљава као сјајна намирница. У њему се скрива право витаминско благо – од витамина А, Б2 и Б6 до витамина Ц, К и Е. Такође, обилује антиоксидантима, фитонутријентима, протеинима, омега-3 масним киселинама и калцијумом. Другим ријечима, он је толико здрава намирница да би га требало да буде саставни дио сваког оброка.

Орах

Не треба дневно да једете велике количине ораха да би осигурали моћан имунитет, довољна је тек шачица на дан и учинак ће бити видљив. Орах садржи многе витамине, омега-3 масне киселине и друге нутритивне вриједности које пружају заштиту здрављу срца и мозга. Нека истраживања су показала и да орах успорава развој Алцхајмерове и Паркинсонове болести. Можете га јести између оброка, кад вас ухвати жеља за грицкањем.

Грашак

Укусни грашак је сјајан јер садржи лептин који помаже смањењу апетита. Осим тога, грашак обилује витамином Б, калцијумом, калијумом и фолном киселином. Све то је добро за здравље мозга и коже, а помаже и у снижавању крвног притиска. Такође, грашак је добар и у превенцији од можданог удара. Добро би га било чешће јести, па се препоручује као прилог умјесто кромпира - дуго ће вас пратити осјећај ситости.

Лосос

Лосос је невјероватно здрава намирница, а посебно се препоручује дивљи лосос који садржи већу количину нутритивних вриједности. Лосос је сјајан извор протеина, витамина Д и комплекса витамина Б, али и омега-3 масних киселина. Научни докази упућују на то да лосос штити од карцинома, кардиоваскуларних тегоба, депресије и читавог низа других болести. Требало би га јести барем једно недјељно, и то, ако сте у могућности, дивљи лосос.

Боровница

Осим што су укусне, боровнице су пуне фитохемикалија које служе за борбу против најразличитијих болести. Такође, боровнице садрже флавоноиде и влакна, а све то може помоћи у борби против озбиљних болести попут карцинома, дијабетеса, срчаних болести, чирева на желуцу и високог крвног притиска. Боровница смањује и ниво лошег холестерола у организму. Добро је узимати је као дезерт умјесто разних слаткиша.