latinica  ћирилица
13/06/2014 |  17:09 | Аутор: Агенције

Како се најефикасније расхладити без климе

Екстремно високе температуре, сунце које пржи и недостатак вјетра чине да се понекад осјећамо као да се кувамо у сопственој кожи. Зато људи махом посежу за клима уређајима, који ефикасно расхлађују просторију.
Врућине - Фото: AFP
ВрућинеФото: AFP

Међутим, велика температурна разлика између затвореног и отвореног простора може да буде опасна за организам. Зато је најбоље окренути се неким природнијим методама.

Када из просторије у којој је 22 степена изађете на улицу, на којој је 40, то је огроман шок за организам. Ако вам је кућа расхлађена уз помоћ клима уређаја, то је јако пријатно све док сте код куће. Када изађете, подносићете високе температуре теже него они људи који не користе климу. С друге стране, филтери у оваквим уређајима скупљају прашину, а многим људима који имају проблема са дисајним путевим уопште није препоручљиво да са расхлађују овим путем. Да не помињемо да многе боли глава од самог помињања климе, а чак и они који подржавају ову справу често не могу да спавају док је укључена.

Али, постоји безброј начина на које можете ефикасно и здраво да се расхладите, било да не волите климу или се налазите на мјесту на којем нема овог уређаја.

РАСХЛАДИТЕ ЗГЛОБОВЕ

Ставите ручне зглобове под млаз што хладније воде на десетак секунди. Можете и цијеле подлактице да расхладите на овај начин, јер овуда пролазе веома битне вене. Наиме, што су вене у нашем тијелу хладније, то је нама хладније, и обрнуто.

НЕ ТУШИРАЈТЕ СЕ ЛЕДЕНОМ ВОДОМ

Колико год ово било пријатно у датом тренутку, хладан туш ће вас расхладити само на неколико минута. Сигурно вам се много пута десило да изађете из каде, обришете се, и послије пет минута сте поново мокри. То је због велике температурне разлике, а најбоље што можете да урадите (посебно пред спавање) јесте да се истуширате водом која је за неколико степени хладнија од температуре вашег тијела.

НОСИТЕ ПАМУЧНУ ОДЈЕЋУ

Заборавите на синтетику,која можда на додир дјелује тање и лаганије, али заправо потпарава и у одјећи од овог материјала ћете се сигурно "скувати". Памук и лан су идеални материјали за љето, јер упијају зној, а од испарења те течности ћете се заправо осјећати расхлађено. А свијетле боје боље одбијају сунчеву свјетлост.

ИЗБЈЕГАВАЈТЕ АЛКОХОЛ

Колико год чезнули за леденим пивом или коктелом, алкохол дехидрира тијело, а то је посљедње што желите у оваквим ситуацијама. Такође би требало да смањите унос кафе и уопштено кофеина, јер он повећава метаболичку температуру у тијелу. Умјесто тога се одлучите за сок без шећера или минералну воду. Лимунада је такође увијек добар избор.

ПОПИЈТЕ НЕШТО ХЛАДНО

Пијте пуно воде, а најбоље би било да је хладнија. Пажљиво пијте, јер од много хладне воде може да вас заболи грло. Неки освјежавајући хладни напитак као што је ледени чај ће вас веома брзо расхладити.

ПРОБАЈТЕ ГЕЛ АЛОЈЕ ВЕРЕ

Овај гел савршено хлади кожу и то ради веома брзо. Може да се нађе у бољим апотекама, није скуп ,а одличан је савезник за расхлађивање.

 

КОРИСТИТЕ ЛЕДЕНЕ КРПЕ

Ако знате да ћете сутра провести пуно времена напољу и на сунцу, припремите неколико парчића фланер платна (или неке крпе) натопљених водом, и ставите их у замрзивач. Сутрадан ово понесите са собом,а када осјетите да вам је вруће, једноставно извадите хладно платно и и ставите га преко лица, врата или главе.

РАСХЛАДИТЕ СТОПАЛА

Ставите стопала у хладну воду. Када су вам стопала хладна, и цијели организам се хлади. Зато нам је увијек јако пријатно када сједимо на плажи са ногама у води. Умјесто хладне воде, можете да обујете чарапе које сте држали у фрижидеру.

ПРОБАЈТЕ ТЕРМАЛНУ ВОДУ

Ову воду можете купити у апотекама или у неким парфимеријама, а пакована је као дезодоранс. Када вам је вруће, само се напрскајте овим по лицу, врату и рукама, и одмах ћете се осјећати боље. Умјесто термалне воде можете користити обичну воду помјешану са мало алоја вера гела, у бочици са распршивачем.

НАКВАСИТЕ КОСУ

Ово је савјет који је превасходно намијењен онима који су на плажи или одмору, јер није баш погодан за радно мјесто, али наквашена коса и глава ће учинити да се одмах осјећате расхлађено.

МИРУЈТЕ

Што се мање крећете, то ће се ваше тијело мање гријати. Трчање може да сачека да прођу дани најгоре врућине. У међувремену можете да се бавите јогом и да вјежбате дисање. Један од начина дисања који је одличан за расхлађивање јесте дисање кроз уролан језик (ако можете то да урадите). Пробајте, и видјећете резултате.

РАСХЛАДИТЕ ЈАСТУК И ПОСТЕЉИНУ

Јастук можете да ставите у велику кесу, па да га оставите у фрижидеру преко дана. Увече ћете имати расхлађен јастук који је диван за вреле љетње ноћи. А постељину ујутру окачите у најхладнијем дијелу куће, и пустите је да виси, како би увече била хладнија.

СКИНИТЕ ПАНТАЛОНЕ

Фармерке и панталоне могу да буду јакон непријатне љети, а и зашто бисте их носили када су у моди лепршаве, лагане сукње? У хаљини или сукњи ћете много боље осјетити сваки повјетарац и осјећаћете се боље и слободније.

 

Сигурно ће се неко питати, "а шта са храном"?! ОНДА РАСХЛАДИТЕ СЕ ХРАНОМ

Оно што једете и пијете такође утиче на температуру.

- Једите намирнице које садрже пуно воде (краставац, лубеница, грејфрут).

- Једите поврће које се лако вари (салате су идеалне).

- Једите зачињено. Можда не звучи логично, али од јаких зачина се знојимо, а то регулише температуру.

- Једите залеђено воће. Исјецкана лубеница или диња, као и грожђе, могу да буду дивне посластице које расхлађују.

- Уносите довољно калцијума, јер је он изузетно битан за терморегулацију. Зелено лиснато поврће је добар избор.

- Једите менту. Свијежа мента може да се купи на пијаци, а јако лијепо освјежава. Можете да је ставите у хладне напитке, или да је помијешате са чоколадом.

- И оно јако битно ПИЈТЕ ПУНО ВОДЕ. Без овога не можете ни да се расхладите, ни да будете здрави.