latinica  ћирилица
13/06/2014 |  22:27 | Аутор: Агенције

Боја очију вас одаје!

Какве ће боје бити нечије очи зависи од комбинације чак 12 до 13 гена, а осим што утичи на боју очију, ти гени имају и друге улоге. Не каже се без разлога да су очи огледало душе, али у дословном смислу оне су и огледало здравља, навика, могућности, пише “Дејли мејл”.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Према посљедњем истраживању, бјелкиње свјетлих очију (плавих или зелених) боље подносе бол од особа тамнијих очију.
Студија, спроведена на Универзитету Питсбург над 58 трудница, утврдила је да су особе свјетлијих очију боље подносиле порођајне тегобе и да су током порођаја осјетиле мање бола. Такође, оне су послије порођаја осјетиле мању напетост, имале су мању стопу постпорођајне депресије и мање негативних мисли.

Др Џари Лухелајнен, професор молекуларне биологије Универзитета Џон Мурс, који иначе проучава како гени утичу на боју очију и помаже форензичарима да идентификују жртве убистава и несрећа на основу остатака лобање, каже да се боја очију може предвидјети са сигурношћу од 70 до 90 одсто.

Меланин, осим што утиче на то колико ће очи бити тамне, изолатор је електричним везама између ћелија мозга - више меланина у мозгу и он ће ефикасније и брже функционисати.

Слично је показало и истраживање психолога Ентонија Фалонеа са Универзитета Единбург из 1991. године над 100 волонтера које је показало да су студенти тамних очију показали значајно боље резултате на тестовима интелигенције који су били временски ограничени.

И док су особе тамних очију брже реаговале и боље рјешавале тестове, плавооке особе показале су се бољим у стратешком размишљању па су њихови спортови голф, крос трчање.

Једна једина особа која се прије 6.000 до 10.000 година родила с плавим очима "крива" је за све плавооке особе данас јер, како сматрају научници Универзитета Копенхаген, сви смо прије имали смеђе очи. Они сматрају да су се плаве очи појавиле сасвим случајно, а једна од теорија тврди да су хладна клима и тмурно небо помогли њиховом ширењу.

Мањак меланина утицао је и на то да је кожа особа из сјеверних крајева свјетлија, јер таква боље може да створи витамин Д кога нема у тим крајевима јер нема довољно сунчевог свјетла.

Иначе, плаве очи филтрирају мање свјетла због чега особе плавих очију боље виде када је сунце слабије, али имају и већи ризик да ће обољети од дијабетеса типа 1, да ће имати проблеме са слухом...Истраживање из 1977. године забиљежило је да особе плавих очију одају много мање о себи у разговору с психотерапеутом или другим савјетником.

С друге стране, њемачки психолози су 2006. утврдили да дјеца плавих очију имају мање инхибиција у понашању од дјеце тамних очију, а у Чешкој је објављено истраживање које је открило да су мушкарци смеђих очију доминантнији од оних плавих очију.