latinica  ћирилица
13/06/2014 |  22:35 | Аутор: Агенције

Шест ствари које би морали знати ради свог здравља

Данас се брзо живи – људи брину о новцу, послу, одржавању куће, дјеци, и не стижу да прочитају етикете са производа.

Ако знате неколико кључних бројева, можете да будете сигурнији да добро бринете за своје здравље.

25

То је максималан број грама шећера који треба да унесете у току дана. То је отприлике шест кашичица, мање него што се налази у једној лименци газираних сокова (која садржи 40 грама шећера).

Многе намирнице и пића садрже превише шећера. Како бисте открили количину калорија у производу, помножите граме шећера са четири. На примјер, ако производ садржи 15 грама шећера, има 60 калорија.

4

Толико мјесеци можете да користите исту четкицу за зубе. Људи четкице за зубе обично предуго користе, али када се четкица похаба и расцвјета, смањиће се и дјелотворност чишћења. Дјеца више притискају четкице за зубе, па би требало да их мијењају на свака три мјесеца.

45

Оволико центиметара конца за зубе треба да користите сваког дана. Прво оперите зубе, а онда концем за зубе очистите оно што нисте могли да дохватитие четкицом.

150

Сваке недјеље треба да имате најмање 150 минута аеробне активности. То звучи као много времена, али то је само два и по сата, колико вам отприлике треба за један филм. И не морате све урадити одједном, него можете из неколико пута. Са 300 минута недељно бићете још здравији.

1

Једном мјесечно треба да прегледате кожу. Фондација за рак коже препоручује да једном мјесечно провјеравате необичне мрље на кожи.

35

Са 35 година треба да почете да контролишете ниво тироидних хормона путем тестова крви. Након тога, треба да се тестирате сваких пет година.

Ако се осјећате уморно и ако вам се врти у глави, а не можете да схватите зашто је то тако, можда имате скривени хормонски проблем. Тиоидна жљезда је мала жљезда која се налази у врату, која производи хормоне и која је великим дијелом одговорна за регулацију метаболизма.