latinica  ћирилица
14/06/2014 |  08:57 | Аутор: Агенције

Девет трикова како потрошити "викенд" калорије

Постоје многобројни трикови уз помоћ којих ћете покушати да заварате организам како бисте у њега унијели што мање калорија, али постоји и неколико њих која уствари и помажу.

С обзиром да је викенд, вријеме када највише једемо из досаде, управо тада требамо најбољу тактику или трик за заваравање самих себе. Вриједи покушати!

1. Једите кикирики и пистације у љусци

Кикирики и пистациј су грицкалице којима ћемо тешко одољети па кад вас ухвати глад посегните за онима у љусци. Истраживање је показало како су људи који уживају у тим грицкалицама два пута седмично мање склони дебљању од оних који их избјегавају. Будите мудри и једите кикирики и пистацио у љусци, појести ћете 50 одсто мању количину, а имати ћете исти осјећај ситости и бити ћете задовољни.

2. Приуштите себи вечерњи маникир

Након вечере приуштите себи маникур и након тога нанесите лак за нокте. То ће вас спријечити да гурнете руку у вречицу с чипсом или посегнете за неком другом посластиcom и унесете вишак калорија у организам.

3. Режите храну на мале комадиће

Порцију хране на тањиру нарежите на мање комадиће. Тако ћете преварити сами себе јер ће вам се учинити да имате више. Након што довршите оброк осјећати ћете се сито.

4. Уврстите сјеменке лана у вашу исхрану

Здраве су, убрзава пробаву и богате су омега 3 масним киселинама. Самљевене сјеменке убаците у јогурт или их помјешајте са житарицама за доручак. Такође, одличне су као и додатак супи од поврћа или у сендвичу.

5. Носите фармерке

Истраживање проведено на Свеучилишту у Висконсину показало је како људи који на посао долазе у фармеркама дневно направе 491 корак више од оних који носе сукње или класичне панталоне. Можда дјелује смјешно, али вриједи покушати!

6. Оперите зубе одмах након јела

Употребите ли четкицу и пасту за зубе одмах након оброка лакше ћете одољети грицкалицама, а укус менте у устима смањује осјећај глади.

7. Удаљите се од хране

На разним дружењиме, окупљањима и сличним ситуацијама на којим се послужује храна покушајте се што више удаљити од столова с храном. Уколико ћете стајати тик до њих увијек ћете користити прилику да грицнете нешто, а у противном ћете се препустити угодним разговорима. Далеко од очију, далеко од устију!

8. Користите мјерице за дозирање хране

Сигурно их имате у својој кухињи па их и искористите јер ћете добити праву слику колику количину намирница уносите у организам.

9. Умјесто за чипсом посегните за телефоном

Кад вас ухвати депресија подигните телефон и назовите сестру/брате, или пријатељицу/пријатеља. То ће се показати као пуно бољи потез од пустошења кухињског ормарића у којем чувате слаткише и грицкалице.