latinica  ћирилица
15/06/2014 |  11:24 | Аутор: СРНА

Доступни ино обрасци за љекарску помоћ у иностранству

Фонд здравственог осигурања Републике Српске подсјећа осигуранике да прије одласка на пут у иностранство у надлежној пословници Фонда подигну ино образац који могу да користе у земљама са којима БиХ има потписан споразум, у случају да им затреба хитна медицинска помоћ.

Са ино обрасцем осигураници Фонда за вријеме привременог боравка у иностранству не би требало да плаћају ништа ако им затреба хитна медицинска помоћ, односно ту здравствену услугу у потпуности покрива Фонд.

БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Македонијом, Словенијом, Мађарском, Турском, Холандијом, Аустријом, Њемачком, Италијом, Белгијом и Луксембургом, саопштено је из Фонда.

"Такође, и осигураници који путују у Пољску, Чешку, Словачку и Велику Британију имају покривене трошкове хитне медицинске помоћи, с тим да за ове земље Фонд не издаје обрасце, јер је међународним споразумима другачије регулисано", истичу у Фонду.

Процедура за добијање ино обрасца је једноставна, а потребно је да се прије одласка на пут осигурано лице јави свом породичном љекару који издаје увјерење о здравственом стању осигураника, односно о његовој способности за пут.

У Фонду наводе да ће се осигураном лицу издати доказ да је способно за пут чак и ако болује од неких хроничних и акутних болести, ако се не налази у стању које ће захтијевати лијечење или смјештај у болницу одмах по доласку у иностранство.

На основу доказа о способности за пут, осигуранику ће се у надлежној пословници Фонда издати одговарајући ино образац.

"С ино обрасцем осигураник треба да се јави здравственом осигурању земље у коју путује, гдје ће на основу њега добити болеснички лист којег ће користити попут здравствене књижице у случају да му затреба неодложна здравствена заштита", објашњавају у Фонду.

Ино образац се, тврде у Фонду, не наплаћује, а у овој години је издато 3.752 ино обрасца, највише за Србију, Њемачку и Хрватску.

Уколико се осигураницима, поред посједовања ино обрасца наплати хитна здравствена услуга у земљи која са БиХ има потписан споразум, они по повратку могу да поднесу захтјев за рефундацију трошкова.