latinica  ћирилица
15/06/2014 |  11:43 | Аутор: Агенције

Грашак против нервозе

Некад је грашак важио за храну сиромашних, а данас је суперхрана. Грашак садржи много бјеланчевина и подстиче изградњу мишићне масе. Само 100 грама грашка снабдијева организам са десет пута више бјеланчевина него кад се унесу, на пример, виршла са помфритом и парче торте са шлагом.

Осим тога, грашак има знатну количину магнезијума и богат је витамином Б. Само мало издинстан, грашак постаје право антистрес јело идеално за прољећне дане.

Такође, грашак је идеалан оброк и за малишане, јер послије школе даје нову енергију. Осим што подстиче изградњу мишића, грашак јача нерве, косу и везивно ткиво, као и очни вид и концентрацију. Дакле, има много разлога да једете млади грашак.

ЧУВА КОСТИ
Грашак одржава здравље костију и кардиоваскуларног система јер је одличан извор витамина К (24 одсто препорученог дневног уноса); Витамин К активира остеокалцин који помаже у метаболичкој регулацији и формирању костију и одржава нормално згрушавање крви. На овај начин штитите се од остеопорозе.

ИЗВОР ГВОЖЂА
Грашак је и добар извор гвожђа (10 одсто препорученог дневног уноса), које је потребно за изградњу ћелија у крви, а чији недостатак изазива анемију, умор и слаб имунитет. Уколико имате проблем с анемијом, једите некуван зелени грашак.

ПРАВИЛАН РАД ЦРЕВА
Уколико га често једете, осигуравате стални прилив енергије, односно правилан рад цријева. Витамин Б1 повољно утиче на нервни систем и метаболизам. Грашак је веома користан за метаболизам особа које су дужи временски период биле под дејством антибиотика.