latinica  ћирилица
15/06/2014 |  12:09 | Аутор: Агенције

Опасни отрови вребају у сласним oброцима

Један од најчешћих здравствених проблема који се јављају у љетњем периоду је тровање храном. Због лоше термичке обраде и сумњивог поријекла намирница, сваке године љекарску помоћ затражи више од милијарду људи.
Храна - Фото: илустрација
ХранаФото: илустрација

Сваке године у развијеним земљама догоди се више од милијарду случајева тровања храном, понекад и са смртним исходом, пише Дејли мејл. Обично су најугроженији врло млади људи, старије особе, труднице и особе с ослабљеним имунолошким системом.

Стручњаци савјетују да треба увијек бити опрезан, посебно у љетњем периоду. Веома је важно гдје се купују намирнице, дакле треба у широком луку избјегавати препродавце који нуде разне производе „на црно“ и треба их добро термички обрадити.

Ботулински токсин, који прозводи бактерија клостридијум ботулинум најчешће се налази у непрописно конзервираној храни, у кукурузу, грашку и махунаркама. Такође се може наћи у неправилно припремљеној храни, тачније недовољно термички обрађеним намирницама. Врло мале количине овог токсина су смртоносне.

Бисфенол А - Tјестенине и супe у кесицама су најподложније развоју бисфенола-А. То је хемијски састав за који је доказано да посебно штети развоју фетуса, бебама и дјеци. Утиче на људски ДНК и узрокује Даунов синдром.

Кампилобактер - Пронађена у столици пернатих животиња, дивљих птица, и неколико домаћих животиња, ова бактерија представља опасност првенствено за дјецу. Може да се добије конзумирањем недовољно куваног меса од пернатих животиња, или непастеризованог млијека.

Клостридиум - Бактерија пронађена у сиру. Узрокује благо, краткотрајно тровање. Може да се нађе и у столици људи и различитих животиња.

Ешерихија коли - Још једна бактерија која се налази у столици животиња и људи, а шири се неправилним припремањем хране - недовољно термички обрађеним месом или конзумирањем неопраног воћа или поврћа. Да би се избјегло тровање треба добро опрати воће и поврће, посебно зеље и паприку, јер се често конзумирају у сировом стању, док се кувањем бактерије уништавају.

Салмонела - Обично се налази у месу пернатих животиња, јајима и месу. Изазива тровање најчешће због конзумирања сирових или недовољно куваних јаја, недовољно куваног меса или непастеризованог млијека. Неправилно руковање храном други је најчешћи узрок настанка салмонеле.

Соланин - Овај токсин се налази у кромпиру. Највећа претња долази од кромпирове коре или од самих клица. Скуван је безбиједан за јело.