latinica  ћирилица
15/06/2014 |  14:10 | Аутор: Агенције

Парастос за Србе нестале у долини Неретве

На Буни код Мостара и Клепцима код Чапљине данас су упаљене свијеће и положено цвијеће, а у Старој цркви у Мостару служен парастос за 431 особу српске националности, од којих 289 цивила који су у јуну 1992. године нестали у долини Неретве.

 
Предсједник Удружења несталих регије Херцеговина Предраг Ковачевић рекао је да за злочине над Србима у долини Неретве још нико није процесуиран.

Он је нагласио да се трага за још 98 тијела, а да се у спомен-костурници у Невесињу налазе 52 тијела.

"Хрватске оружане снаге регуларне Хрватске војске извршиле су 14, 15. и 16. јуна 1992. године агресију на долину Неретве од Метковића до Коњица, гдје су `очистили` 100.000 Срба са тог подручја. Само на овом мосту на Буни на данашњи дан нестало је 28 Срба", подсјетио је Ковачевић.

Он је истакао да Институт за нестале особе нема никаквих резултата рада и да посљедње двије године није идентификовано ни десет Срба.

"Страдање Срба у долини Неретве је годинама било занемарено, а зато су криви и наши политичари. Наша организација је основана 2007. године и тада смо почели причати о страдању Срба у долини Неретве", истакао је Ковачевић.

Славица Славић дошла је из Невесиња у Мостар да би запалила свијећу за брата Синишу Марића којем се од 1992. године губи сваки траг.

"Нашли смо само једну његову кост и сахранили је у Невесињу", рекла је Славићева.

Срећку Стевићу су у јуну 1992. страдали родитељи, а њихове посмртне остатке је пронашао прије осам година.

"Има још пуно људи који нису пронађени и идентификовани, а за то је највише крив Институт за тражење несталих и Тужилаштво БиХ. И када имамо неке информације и дамо их Институту, Тужилаштво не даје налог за ексхумацију", нагласио је Стевић.

У Мостар су данас из свих дијелова Херцеговине стигли чланови породица несталих и погинулих, представници борачких и удружења несталих, те представници општина Невесиње и Источни Мостар да би се присјетили најтужнијих и најтежих дана за Србе у Херцеговини.

Били су присутни и представници Црквеног крста Републике Српске, Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске, подружница Источно Сарајево, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић и мјештани српске националности.