latinica  ћирилица
17/06/2014 |  13:09 | Аутор: РТС

Мушкарци, не држите мобилни у предњем џепу!

Радиофреквентно електромагнетно зрачење (RF-EMR) мoбилних телефона, које посједује већина одраслих мушкараца широм свијета, потенцијално је опасно за производњу сперматозоида и њихову функционалност.
мобилни телефон - Фото: илустрација
мобилни телефонФото: илустрација

Посљедњих година мушкарци се све више боре с неким обликом смањене плодности, а узроци могу бити наоко потпуно „безазлени“.

Упозорења да мобилни телефони нису тако безазлени када је наше здравље у питању, сада добијају нову тежину.

Истраживање објављено у часопису Environment International открило је да мушкарци који своје мобилне телефоне држе у предњим џеповима панталона имају мању покретљивост сперматозоида, преноси Вечерњи лист.

Научници са британског Универзитета „Егзитер“ анализирали су податке из 10 истраживања која су обухватила укупно 1.492 узорка (учесници су били са клиника за неплодност и из истраживачких центара), с циљем да се открије како електромагнетно зрачење мобилних телефона утиче на плодност мушкараца.

Магнетно поље диже температуру коже

Ранија истраживања су показала да постоји неколико начина на које магнетно поље може оштећивати сперму.

Наиме, утврђено је да магнетно поље може довести до оштећења ДНК стварањем нестабилнијих једињења кисеоника.

Такође, пошто већина мушкараца носи мобилне апарате у предњем џепу панталона, магнетно поље, које може изазвати подизање температуре коже и до 2,3 степена Целзијуса, доводи до повећања темпепратуре у тестисима, што је довољно да се смањи и омете нормална производња сперме.
Мушкарци су откривали колико дуго држе мобилне апарате у џепу, у распону до 16 сати. Затим је проучавано како краћа и дужа раздобља изложености електромагнетном зрачењу утичу на здравље сперматозоида.

Утврђено је да сат времена изложености зрачењу узрокује смањење броја сперматозоида за 9,1 одсто и број покретљивих сперматозоида за 8,1 одсто.

То можда и не би требало да буде проблем за здраве мушкарце. Чак и с осам одсто мање сперматозоида може доћи до зачећа, сматра професорка Фиона Метјуз са поменутог универзитета.

Мушкарци непрестано регенеришу нову сперму, и без изложености зрачењу могу поново имати здраву „серију“ у само четири дана, тврди професорка и додаје да су потребна додатна истраживања да се утврди да ли ово зрачење утиче на мушку плодност дугорочно.