latinica  ћирилица
17/06/2014 |  17:11 | Аутор: Агенције

Осијек: Подигнута оптужница против десеторице Срба

Тужилаштво у Осијеку подигло је оптужницу против десеторице осумњичених за ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима у Трпињи и Борову Насељу 1991. те је од суда затражило да им продужи притвор у којем су од јула прошле године.

Оптужница осумњиченим на терет ставља да су, као припадници паравојних снага, од септембра до краја новембра 1991. заповиједали и учествовали у противзаконитом лишавању слободе и злостављању најмање 63 цивила, ратна заробљеника и рањеника од којих су 24 убили. Продужење истражног затвора тужилаштво је предложило Жупанијскоме суду због, како је наведено, опасности од бијега те посебно тешких околности у којима је почињено кривично дјело за које је прописана дуготрајна затворска казна.

У саопштењу тужилаштва истиче се да су "осумњичени те злочине починили током оружане побуне локалнога српског становништва против уставноправног поретка Републике Хрватске те напада удружених снага ЈНА, побуњеника и добровољаца из Србије на Вуковар као припадници паравојних снага побуњеника".